RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

60 de pastile de Paracetamol au dus o tânără pe marginea prăpastiei

O tânără de 24 de ani a încercat săptămâna trecută să îşi pună capăt zilelor înghiţind 60 de pastile, echivalentul a trei cutii de Paracetamol, din cauza unei probleme sentimentale. Iniţial, a ajuns în stare foarte gravă, în comă la Spitalul „Sf. Spiridon”, fiind transferată la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” pentru efectuarea şedinţelor de dializă hepatică. Având în vedere că Paracetamolul determină insuficienţă hepatică dacă este administrat în cantităţi mari, fără dializa hepatică, tânăra nu ar fi supravieţuit. 

„Pacienta a fost internată în stare gravă, cu un bilanţ profund alterat şi cu afectare hepatică importantă. Din fericire şi-a revenit aproape complet după două şedinţe de dializă hepatică, acum este internată pe Secţia de Nefrologie fiind conştientă, cooperantă”, a precizat conf.univ.dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Specialiştii au mai explicat că dializa hepatică este folosită în cazul intoxicaţiei cu medicamente care au eliminare hepatică aşa cum este Paracetamolul, procedura făcând diferenţa între viaţă şi moarte. O altă variantă ar fi fost transferul său la Bucureşti, însă pentru că starea sa era foarte gravă nu se ştie dacă ar fi supravieţuit transportului.

„Acum, pacienta îşi doreşte să nu mai treacă nimeni printr-o asemenea experienţă, îi pare rău pentru ce a făcut şi se bucură pentru că a trecut peste această încercare. În acelaşi timp, echipa medicală are satisfacţia că vede un tânăr care a venit în comă, cu speranţă foarte mică de viaţă, care acum poate să plece acasă fără sechele”, a mai completat medicul ieşean.

  

Pacienta va mai avea nevoie de consiliere psihologică în urma gestului său şi urmează să mai fie chemată la controale periodice. Şedinţele de dializă hepatică au fost sistate la spitalul ieşean timp de doi ani din cauza unor probleme birocratice, însă au fost reluate din luna iulie a acestui an. Atunci a fost salvat un bărbat în vârstă de 46 de ani care a ajuns la spital în stare gravă cu suspiciune de leptospiroză şi care în lipsa dializei hepatice şi-ar fi pierdut viaţa.

„Dializa hepatică este indicată în insuficienţa hepatică acută de multiple cauze, infecţioase, toxice, metabolice, boli autoimune, cât şi în acutizări ale unei suferinţe hepatice complexe”, au precizat atunci specialiştii ieşeni. Reprezentanţii spitalului susţin că este nevoie ca dializa hepatică să se facă în continuare la Iaşi, aici fiind centrul cu cea mai mare experienţă în această procedură. 

sursa ziaruldeiasi.ro

Related posts

Crește numărul pacienților de la ATI. Câte cazuri de COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore

Redacția

În mai multe stațiuni de pe litoralul românesc, autoritățile sanitare au depistat bacteria E.coli în apele Mării Negre

Redacția

Probleme de sănătate provocate de un nuc, unei pășcănence

Redacția
Încarcă...