NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Secretele expoziţiei Flori de toamnă: cum sunt îngrijite peste 200 de specii de crizanteme la Grădina Botanică

Directorul Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” din Iaşi a explicat, în studioul ZDI TV, secretele prin care echipa de specialişti pe care o coordonează îngrijeşte cele peste 200 de specii de crizanteme. Prof.dr. Cătălin Tănase a explicat că echipa sa lucrează deja la pregătirea ediţiei „Flori de toamnă” de anul acesta, care se anunţă a fi una cu totul specială. În 2021 grădina a împlinit 165 de ani de la fondare, expoziţia ajunge la 45 de ediţii neîntrerupt, din 1976 încoace, iar colectivul de la Grădina Botanica a celebrat deja 205 ani de la naşterea fondatorului instituţiei, medicul şi naturalistul Anastasie Fătu.

„Este un an special, o expoziţie în ceea ce eu consider că este o casă a naturii în oraşul Iaşi. Este un eveniment pe care ieşenii îl văd doar sub forma acestor aranjamente florale, dar este o muncă enormă. Pe de o parte de a păstra colecţia de crizanteme, fiindcă mulţi îl asociază în mod special cu florile toamnei, dar noi expunem şi alte colecţii impresionante de varză decorativă, de ardei decorativi, dovlecei şi alte eşantioane de flori, fructe şi seminţe”, a declarat prof.dr. Cătălin Tănase în emisiune.

Prima ediţie a expoziţiei „Flori de toamnă”, din urmă cu 45 de ani, s-a desfăşurat în holul de la intrare din corpul administrativ, înaintea de intrare în sere, şi a constat în expunerea a opt soiuri de crizanteme într-o serie de cilindri. De atunci şi până în prezent la grădină s-au dezvoltat soiuri noi de tufănele şi crizanteme şi s-au adus cât mai multe alte soiuri încât acum sunt peste 425 de variante şi 26 de specii sălbatice. „Un adevărat tezaur”, apreciază prof.dr. Cătălin Tănase.

De la 8 specii de crizanteme la zeci de specii de varză şi ardei

  

Anul acesta expoziţia va fi amenajată spre sfârşitul lunii octombrie. Nu există o dată fixă fiindcă depinde foarte mult de înflorirea masivă a soiurilor care urmează să fie expuse, iar săptămânile de la finalul lunii septembrie au fost surprinzător de reci, dar cercetătorii lucrează la pregătirea tuturor detaliilor. Expoziţia a început doar cu prezentarea de crizanteme, dar ulterior, în 1995-1996 au apărut pe lângă crizantemele şi tufănele deja expuse o serie de soiuri de ardei şi varză decorativă. Ulterior s-au extins treptat, iar în momentul de faţă, explică prof.dr. Cătălin Tănase, sunt specii de peste tot din lume.

La varză sunt aproape 70 de specii şi hibrizi, în ceea ce priveşte formele decorative „cam tot ce se cultivă în acest moment la nivel mondial”. La ardei sunt 10 specii şi subspecii şi 125 de soiuri, doar anul acesta vor fi prezentate 12 soiuri noi, în premieră. Este important un alt aspect: dincolo de diversitate, cercetătorii ştiinţifici ai grădinii lucrează şi cu plante care au proprietăţi medicinale, dintre cele expuse în astfel de expoziţii.

continuare pe ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

3 focare de pesta porcina din judetul Iasi au fost stinse

Redacția

Fostul şef al Serviciului Permise Iaşi, prins băut la volan, a scăpat de închisoare după ce trei prefecţi i-au sărit în ajutor

Redacția

Se introduc 7 zboruri noi la Aeroportul din Iași

Redacția
Încarcă...