RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

60.000 de sarmale pentru pelerini. Zeci de mii de oameni pe zi, aşteptaţi la moaşte

Acestea vor fi împărţite mâine, când este sărbătoarea Sfintei Parascheva. Masa pelerinilor va avea loc la orele amiezii, la cantina de ajutor social din spatele Mitropoliei. De ieri la amiază, la coadă la Sfântă se aştepta peste 5 ore. Zilele de vârf vor fi însă astăzi şi mâine, 14 octombrie. Aseară, mii de credincioşi au participat la micul pelerinaj Calea Sfinţilor.

 

  

Pelerinii vor fi întâmpinaţi mâine cu peste 60.000 de sarmale. Preparatele culinare sunt realizate de Direcţia de Asistenţă Comunitară (DAC) şi diverşi sponsori. Potrivit directorului DAC, Luminiţa Munteanu, 20.000 de sarmale sunt pregătite de bucătăresele care lucrează la cantinele şi căminele din subordinea DAC. „Cantităţile necesare pentru pregătirea a 20.000 de sarmale sunt 1.000 kg de varză, 450 kg de carne, 140 kg de orez, 50 litri de ulei şi 50 kg bulion. La acestea se adaugă diverse cantităţi de legume. Toată materia primă este asigurată prin sponsorizări, nu a fost făcute achiziţii de către Primărie“, a declarat Luminiţa Munteanu. Ea a adăugat că celelalte 40.000 de sarmale vor fi făcute de diverşi sponsori şi parteneri, în special din sectorul de activitate ce ţine de alimentaţia publică. Masa dedicată pelerinilor va avea loc mâine, la orele amiezii, la cantina de ajutor social din spatele Mitropoliei Moldovei. În afară de sarmale, pelerinii vor primi băuturi şi plăcinte.

Evenimentele din această săptămână organizate cu ocazia sărbătorilor oraşului au mai cuprins şi alte manifestări dedicate pelerinilor la Sfânta Parascheva („Ghidul pentru pelerini“, Prim Ajutor „Pelerinajul Sf. Parascheva“, Ceaiul şi masa pelerinilor), dar şi spectacole folclorice în Alexandru cel Bun şi în Nicolina, un concurs („Copii în sărbătoare“), „Seara Valorilor“ şi Sfinţirea Bisericii Sfântului Nectarie. Sărbătorile se vor încheia duminică, pe 15 octombrie, cu un concert în faţa Palatului Culturii. Pe scenă vor urca Carla’s Dreams, What’Up şi Alina Eremia.

Zeci de mii de oameni pe zi, aşteptaţi la moaşte

Pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva a intrat astăzi în turaţie maximă, mii de pelerini fiind prezenţi la coadă pe străzile care se aliniază dinspre Catedrala Mitropolitană spre Bahlui încă din noaptea de miercuri spre joi. Practic, de la 1 noaptea, miercuri spre joi, nu a fost niciun moment în care la coadă să se afle mai puţin de 1.000 de persoane, rândul fiind joi dimineaţă de la prima oră de cel puţin un kilometru, iar la ora 16 se aştepta de cel puţin cinci ore. Cei mai mulţi pelerini au fost aşteptaţi şi s-au prezentat după pelerinajul Calea Sfinţilor, care a început la ora 19, din acest moment şi până în ziua în care se celebrează liturghia pe scena mare din faţa Mitropoliei, sâmbătă, fiind aşteptaţi zeci de mii de pelerini în fiecare zi.

„Oameni au mers liniştiţi, în ritmul lor, dar închinarea s-a făcut pe ambele părţi ale raclei pentru ca rândul să meargă totuşi puţin mai repede. Ca o noutate faţă de alţi ani, la pelerinajul pe Calea Sfinţilor se va face şi o oprire în plus în faţa Maternităţii «Cuza Vodă», unde este şi o capelă, pe lângă cele două deja programate, pentru a se închina o rugăciune specială tuturor celor care lucrează acolo, pentru mame şi pentru copii“, a declarat în cursul zilei de ieri pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Mii de oameni au fost prezenţi la pelerinajul care a pornit din faţa Mitropoliei pe strada care ocoleşte Teatrul şi a coborât apoi pe Cuza Vodă, pe la Biserica Armeană, moaştele celor doi sfinţi – Sf. Parascheva şi Sf. Muceniţa Tecla – fiind aşezate din nou la baldachin pentru închinare. Creştinii au remarcat că, pentru prima dată în ultimii trei ani, nu a plouat la procesiunea Calea Sfinţilor. Mai mulţi ierarhi din ţări europene şi asiatice au confirmat prezenţa începând de astăzi la Iaşi, ei urmând a luat parte la manifestările religioase care marchează momentul premergător sărbătorii de 14 octombrie, Hramul Sfintei Parsacheva. (Alex ANDREI, Cătălin HOPULELE)

Sursa www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

ISU: „Marţi 13”- Ziua porților deschise la subunitatea de pompieri Pașcani

Redacția

Părinţii care le fac rău copiilor din prea multă dragoste. Experţi în parenting, despre evitarea unui mare pericol. “Nu realizează la ce îi expun”

Redacția

Şapte lucruri ciudate care s-au putut cumpăra online. Un bărbat şi-a scos la vânzare întreaga viaţă

Redacția
Încarcă...