RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

400 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi, evacuaţi dintr-o clădire cu rism seismic. Alţi 200 au fost eliberaţi cu recursul compensatoriu

Reprezentanţii Penitenciarului de Maximă Siguranţă din Iaşi susţin că vor reabilita cel mai vechi pavilion al unităţii de detenţie, clădire cu rism seismic. În jur de 400 de deţinuţi au fost deja relocaţi la alte închisori din ţară.

Mutarea deţinuţilor ieşeni a fost demarată luna aceasta, procesul de relocare fiind spre final. Reprezentanţii unităţii spun că au golit pavilionul pentru a-l putea moderniza, însă nu au putut preciza cu exactitate când vor începe lucrările. „În ceea ce priveşte existenţa unei iniţiative a conducerii Penitenciarului Iaşi de reabilitare a unui Pavilion de deţinere, vă confirmăm că în cursul acestie luni a fost demarată această procedură, aspect care a condus automat şi la relocarea unui număr de aproximativ 400 de deţinuţi.  În acest moment nu putem face o estimare cu privire la costurile care vor fi necesare, precum şi nici care va fi durata lucrărilor, întrucât trebuiesc respectate anumite etape de evaluare, estimare, achiziţii etc., care sunt independente de noi”, au transmis reprezentanţii Penitenciarului de Maximă Siguranţă. La rândul lor, sindicaliştii estimeaă că reabilitarea pavilionului ar putea costa în jur de 7 milioane de euro. „Corpul A al Penitenciarului Iaşi are 5 secţii de deţinere şi este o construcţie făraă fundatie cu parter şi un etaj, iar în prezent înca mai este populat cu peste 100 de detinuţi, nefiind posibilă relocarea acestora în zona Moldovei, din lipsă de spaţii”, au precizat reprezentanţii sindicatului angajaţilor din încisoarea ieşeană. Penitenciarul ieşean nu are niciun spaţiu de detenţie care să respecte normele CEDO, din acest motiv toţi cei încarceraţi aici beneficiază de măsuri compensatorii din cauza condiţiilor de detenţie. Astfel, din octombrie 2017 şi până la finele lunii martie, aproape 200 de deţinuţi au fost eliberaţi de la Iaşi. Din cauza condiţiilor de detenţie, în trecut, mai mulţi foşti deţinuţi de la Iaşi au obţinut sentinţe favorabile la CEDO, prin care statul român a fost obligat să achite daune. 

  

sursa www.adevarul.ro

Related posts

Vărul drept al deputatului Neculai Rățoi a decedat după ce s-a intoxicat cu monoxid de carbon

Răzvan Grecu

Bilanț IPJ Iași: 5000 de persoane au fost cercetate în cadrul dosarelor penale. 341 infracțiuni de evaziune fiscală

Redacția

Trei bărbați surprinși de polițiștii locali când furau butași de trandafir de pe Esplanadă

Oana Cordoneanu
Încarcă...