RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Ziua Mondială a Radioului

În 2017, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) invită toate posturile de radio și organizațiile care activează în domeniu să i se alăture și să susțină celebrarea Zilei Mondiale a Radioului pe 13 februarie.

 

Aflată la a șasea ediție, această zi marchează prima emisie a postului de radio al Națiunilor Unite, din 1946.

  

Tema anului pentru Ziua Mondială a Radioului “Radioul ești tu” subliniază faptul că radioul există prin oameni și pentru oameni. Radioul este considerat în continuare mediul cel mai dinamic și reactiv, iar prin angajarea sa și adaptarea la schimbările secolului al XXI-lea oferă noi modalități de a interacționa și de a participa la dialog, potrivit site-ului oficial dedicat zilei en.unesco.org. Radioul se poziționează în mod unic pentru a aduce împreună comunități și pentru a favoriza un dialogul pozitiv pentru schimbare și, implicit, pentru promovarea libertății de exprimare în culturile lumii.

Pentru a răspunde cerințelor ascultătorilor săi radioul oferă o diversitate de opinii și vocile necesare pentru a aborda provocările cu care ne confruntăm cu toții. Radioul poate oferi mijloacele necesare pentru o schimbare, fiind un vector de coeziune, educație și cultură. El poate deveni o platformă pentru schimbare, în care “publicul” poate să dezbată preocupările lor actuale.

Advertisements

Obiectivele Zilei Mondiale a Radioului sunt orientate spre conștientizarea marelui public și a mass-mediei asupra importanței radioului, spre încurajarea factorilor de decizie pentru facilitarea accesului la informații prin intermediul radio, spre creșterea și dezvoltarea rețelelor de transmisie și spre cooperarea internațională între radiodifuzori.

De la apariția sa, radioul a fascinat lumea și a avut efecte imediate pe plan social, economic, militar și cultural-științific. Până să ajungă la performanța din zilele noastre, mulți au fost cei care au scris câte o pagină în evoluția sa, de la cel considerat inventatorul său Nicola Tesla, apoi, primul om care a transmis un mesaj vocal prin intermediul undelor radio Reginald Fessenden, iar din 1900, mulți alții, ajungând în prezent o adevărată industrie de informație.

Ideea celebrării Zilei mondiale a radioului a venit din partea Academiei Spaniole de Radio. Delegația Permanentă a Spaniei la UNESCO a prezentat în mod oficial propunerea la cea de a 187-a sesiune a Comitetului Executiv al UNESCO, din septembrie 2011. La 3 noiembrie 2011, în cadrul celei de-a 36-a Conferințe generale a UNESCO, a fost aprobată înființarea Zilei Mondiale a Radioului, potrivit site-ului diamundialradio.org.

La 1 noiembrie 1928, ora 17.00, se inaugura, cu apelul ”Alo, Alo aici Radio București, România”, postul național de radio, cuvinte rostite de Dragomir Hurmuzescu, promotorul radiofoniei românești. La 10 martie 1929, a debutat la microfon cel care a ținut cele mai multe conferințe radiofonice: Nicolae Iorga. În România, Decretul regal de aplicare a “Legii Radiofoniei”, adoptat la 15 decembrie 1925, a fost transmis ulterior și Oficiului Internațional de Radiofonie de la Geneva. Cu toate că legea a creat un cadru favorabil înființării Societății Române de Radiodifuziune, aceasta nu a fost inaugurată decât trei ani mai târziu.

Advertisements

La 22 decembrie 1927, Consiliul de Miniștri a aprobat, în sfârșit, înființarea Societății de Difuziune Radiotelefonică din România (actuala Societate Română de Radiodifuziune). Astăzi funcționează zeci de posturi radio în București, dar și la nivel local, iar unele posturi transmit doar online.

Sursa: agerpres.ro

Advertisements
Advertisements

Related posts

Vremea se răcește accentuat

Redacția

Spectacol la Clubul Copiilor din Pașcani, dedicat mamelor, „Pentru tine, dragă mamă”

Redacția

„Bucuria sărbătorilor de iarnă”: Spectacol la Casa de Cultură „Mihail Sadoveanu”

Redacția
Încarcă...