NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Vistiernicul Pașcaniului prădat de subalterni. 5 miliarde de lei vechi lipsesc din casieria Primăriei!

Ordonatorul principal de credite, primarul Dumitru Pantazi și administratorul public Gică Zanet nu și-au făcut bine meseria și anume să aibă grijă ca taxele și impozitele plătite de pășcăneni să fie cheltuite în folosul municipiului, nu în al unor funcționari publici. Aceasta este concluzia după ce inspectorii Curții de Conturi au constatat că din casieria Primăriei municipiului Pașcani lipsesc aproximativ 5 miliarde de lei vechi.

Conform unor surse din cadrul Poliției municipale, în acest caz sunt anchetați 5 angajați ai Primăriei, care deja au fost chemați la audieri: de la angajați cu responsabilitate pe casierie, până la juriști, contabili și director economic.  Unii pentru delapidare și fals în acte, alții pentru neglijență în serviciu. Plângerea penală  a fost făcută chiar de către primarul Dumitru Pantazi, cel în ale cărui atribuții de serviciu intră și aprobarea plăților care sunt făcut din casierie. Existența unei asemenea anchete a fost confirmată de către IPJ Iași, fără a fi menționate nume ale persoanelor implicate. „Urmare a sesizării depuse privind lipsa unei sume de bani din casieria unității, polițiștii au întocmit un dosar penal și efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de delapidare și abuz în serviciu, urmând ca în funcție de rezultatul acestor cercetări să se dispună măsuri legale”, ne-a declarat Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al IPJ Iași. 

  

Nici din cadrul Primăriei nu au fost făcute declarații. Prezent săptămâna trecută într-o emisiune a postului de televiziune Actualitatea TV, viceprimarul Vasile Axinte nu a dorit să facă declarații pe marginea plângerii formulate de către primarul Dumitru Pantazi.

Surprinzător,  edilul șef a omis să-i facă plângere penală și cuscrului său, administratorul public al municipiului, Gică Zanet, cel în a cărui subordine se află, conform organigramei, atât Direcția Economică cât și Serviciul de Taxe și Impozite Locale. Mai mult, Zanet este cel care în lipsa primarului aprobă plățile care trebuiau făcute.

Cei doi edili aveau în sarcină de a verifica zilnic casieria și dacă deconturile sunt susținute de acte. Până la descoperirea acestui prejudiciu nu a fost organizat niciun inventar al casieriei, deși acest lucru era obligatoriu în fiecare an. Conform unor surse primarul Dumitru Pantazi a emis o dispoziție, în urmă cu câteva zile, prin care a fost organizată o comisie de inventar pentru casierie.

Modul de operare al funcționarilor era simplu: se retrăgeau sume din bani în contul unor cheltuieli, însă ulterior nu se depuneau actele justificative. Sumele erau retrase din casierie cu acordul șefilor: primarul Dumitru Pantazi sau administratorul public Gică Zanet care semnau documentele cu pricina, uitând ca mai apoi să verifice dacă banii au fost cheltuiți în conformitate cu cele aprobate.

Prejudiciul a fost produs pe parcursul anului 2013 – 2014, perioadă în care consilierii locali au aprobat toate execuțiile bugetare aferente acestei perioade prezentate de către primar. 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Tânăr agresat în așteptarea unui taxi, după ce a ieșit dintr-o discotecă. Un altul a ajuns la Clinica Maxilo-Facială din Iași

Redacția

Un tânăr din comuna Vânători s-a ales cu dosar penal pentru că vindea articole pirotehnice

Redacția

Autorii mai multor furturi descoperiți de polițiștii pășcăneni, în urma unei razii

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site