NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Vă puteţi testa gratuit împotriva hepatitei B, C şi HIV

Programul „Spune NU hepatitei în Moldova” continuă în regiunea de NE şi se extinde la nivel naţional începând din acest an. 

Partenerul proiectului, Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că toţi românii se pot testa gratuit împotriva hepatitei B, C şi HIV începând cu această lună până la sfârşitul lunii aprilie 2016. Campania „H-Alert” îşi propune să identifice bolnavii din grupurile vulnerabile şi să le informeze cu privire la prevenirea infecţiilor.

  

 În programul „Spune NU hepatitei în Moldova” sunt implicaţi 49 de medici de familie din toate judeţele Moldovei. Aceştia au participat anul trecut la cursuri în cadrul cărora au primit un profil al pacientului care poate avea infecţie cu virusul hepatitic B sau C pentru ca, mai apoi, reveniţi în localităţile în care lucrează, să poată depista corect acei bolnavi din listele lor care ar putea suferi de una dintre cele două afecţiuni.

Spitalul de Boli Infecţioase are în evidenţă 200 de pacienţi bolnavi de hepatita C. Rezultatele campaniei de testare gratuită vor fi folosite pentru  un raport ce se va întocmi la iniţiativa Ministerului Sănătăţii. În ultimii ani peste 35.000 de persoane au fost testate gratuit pentru a identifica virusurile hepatice, observându-se că în ultimii 12 ani numărul persoanelor infectate a crescut cu 2%. Potrivit Institutului Naţional de Boli Infecţioase, mai mult de jumătate dintre români nu s-au testat pentru hepatita B şi C.

Advertisements
Advertisements

Sursa www.ziaruldeiasi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements
Advertisements

Related posts

Autotest antigen pentru diagnosticarea noului coronavirus, validat în România

Redacția

„Alexia are doi îngeri: frăţiorul ei şi doamna doctor Sidonia Susanu”

Redacția

Rujeola face victime în rândul copiilor! Află cum se manifestă şi care este principala cauză!

Ema Roman

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site