RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Un pacient târăște victimele de la Colectiv în instanță, ca să câștige un proces delicat

Direcția Generală a Finanțelor Publice Județene și Casa Județeană de Asigurări de Sănătate au fost acționate în judecată de un pacient. Acesta a ajuns la spital după ce a luat foc în propria gospodărie. Ieșeanul spune că a plătit retroactiv, abuziv și discreționar penalități la asigurarea de sănătate, deși nu a beneficiat decât de o internare de două săptămâni, în urma accidentului suferit. Bărbatul a făcut o comparație cu cazul „Colectiv”, susținând că pacienții de acolo au beneficiat de servicii medicale gratuite, spre deosebire de el

Un ieșean a decis să dea în judecată Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), dar și Direcția Generală a Finanțelor Publice Județene (DGFPJ). Mihai A. le-a cerut magistraților de la Judecătoria Iași să îi restituie sumele cheltuite, după ce a fost tratat. Totuși, instanța a respins recent, ca neîntemeiată, cererea formulată de reclamant. De remarcat este faptul că decizia de la prima instanță nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.

„Este inadmisibil!”

Procesul a început pe data de 14 octombrie 2019. Prin cererea înregistrată pe rolul instanței, Mihai A. le-a cerut judecătorilor să pronunțe o hotărâre prin care să dispună obligarea celor două instituții la restituirea către el a sumelor încasate în mod neconstituțional, pe care le-a plătit obligatoriu cu titlu de penalități, pe o perioadă de șase luni, în plus, retroactiv.

Conform bărbatului, el a achitat sumele respective pentru asigurarea de sănătate, perioadă în care nu ar fi beneficiat de serviciile medicale și de niciun fel de serviciu din partea instituțiilor menționate. Așadar, acesta a cerut recuperarea sumei de 1.440 de lei, dar a solicitat și achitarea cheltuielilor de judecată.

  

„Din cauza problemelor grave de sănătate pe care le-am avut și încă le am, m-am internat în spital pentru un tratament de specialitate, de care nu am avut parte. Totuși, am fost obligat să plătesc asigurare medicală timp de șase luni în plus, cu titlu de penalități, ceea ce este inadmisibil. Nu am beneficiat de serviciile medicale în perioada celor șase luni, fiind obligat să achit penalități de legi abuzive, dictatoriale”, a subliniat ieșeanul în fața instanței.

Conform acestuia, el a mai formulat o cerere similară, pe care a retras-o, din cauză că pârâtele din acea cauză s-au îndreptat împotriva medicului curant, care l-a tratat fără să aibă vreo vină, deoarece nu acel doctor era responsabil de gestionarea spitalului cu alimentele și medicamentele necesare pacienților.

„O legislație dictatorială”

Reclamantul a mai susținut că Legea 95/2006, care obligă la plata cu șase luni anterior la asigurarea de sănătate cu titlu de penalități, este „abuzivă, neconstituțională și dictatorială”.

„Eu sunt de acord să plătesc asigurare medicală doar în perioada în care beneficiez de servicii medicale, dar nu cu șase luni în plus! Conform adeverinței emise de CAS Iași, am fost asigurat în baza Legii 95/2006, pentru care am plătit tot cu șase luni anterior în plus”, a mai afirmat ieșeanul.

Acesta a mai povestit că, în 2014, în timp ce muncea în gospodărie, a avut un accident și a luat foc, fiind apoi internat la Terapie Intensivă, la un spital din Iași, cu arsuri de gradul III și IV. Acesta a fost internat două săptămâni, după care a fost externat la cerere. Pentru această internare, a plătit singur asigurarea de sănătate, cu penalități de șase luni și plus trei luni în continuare, deși a beneficiat doar două săptămâni, timp în care nu s-au cheltuit mulți bani cu el, după care s-a tratat acasă singur cu creme naturale.

„Vreau să știu dacă există egalitate în drepturi cu cei din «Colectiv», care au mers la distracție și care au beneficiat gratuit de tratament! Toate problemele mele de sănătate se datorează stresului la care mă supune Statul Român!”, a adăugat Mihai A.

Replica finanțiștilor și a celor de la CJAS

DGFPJ Iași a susținut faptul că cererea formulată de bărbat ar fi inadmisibilă.

„Obligația calculării și virării acestor contribuții aferente veniturilor obținute din covenții civile le revine plătitorilor de venituri, iar sumele sunt datorate de către contribuabilii care au obținut acele venituri”, au spus finanțiștii.

La rândul ei, CJAS a cerut respingerea cererii, afirmând că asigurările sociale de sănătate sunt obligatorii și funcționează într-un sistem unitar.

„Întrucât pentru reclamant a existat o pauză mai mare de șase luni în intervalul de prescripție fiscală, s-a făcut în mod corect aplicarea prevederilor legale din Codul Fiscal. Dobândirea calității de asigurat se face doar pentru viitor, în momentul prezentării la sediul instituției de către solicitant a documentelor care deschid aceste drepturi și a eliberării adeverinței de asigurat”, au menționat cei de la CJAS.

Tragedia de la „Colectiv”

Incendiul din clubul „Colectiv” a avut loc în noaptea de vineri, 30 octombrie 2015, într-o fostă hală a fabricii „Pionierul”. Incendiul s-a declanșat în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity.
Conform anchetatorilor, focul ar fi fost provocat de artificiile folosite în timpul concertului, artificii care au dus la aprinderea buretelui poliuretanic (ușor inflamabil) folosit pentru antifonare de pe un stâlp al clădirii. Flăcările s-au extins foarte repede în tot clubul, provocând leziuni – în unele situații cauzatoare de moarte -, prin combustie, asfixie, intoxicații cu monoxid de carbon și alte gaze, unui număr semnificativ dintre participanții la concert.
Amploarea incidentului a determinat autoritățile să instituie Planul roșu de intervenție, iar Guvernul României a decretat trei zile de doliu național. Asta, după ce 64 de tineri și-au pierdut viețile în urma incidentului.

BZI

Related posts

Asociaţia “Om Bun” din Iaşi aşteaptă voluntari

Redacția

Bucăți din centrul Iașului se scufundă cu 5-10 mm pe an, arată observații din satelit

Redacția

Cel mai modern Compartiment de Neuropsihiatrie Infantilă din Regiunea de Nord-Est, inaugurat la Iaşi

Redacția
Încarcă...