RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Un joc video popular din anii ’80 a inspirat o invenție surprinzătoare

Răspândirea izotopilor radioactivi de la centrala nucleară Fukushima Daiichi din Japonia în 2011 și amenințarea în curs de desfășurare a unei posibile eliberări de radiații de la complexul nuclear Zaporizhzhia din zona de război din Ucraina au subliniat necesitatea unor modalități eficiente și fiabile de detectare și monitorizare a izotopilor radioactivi. Iată ideea cercetătorilor pentru un detector de radiații mai bun!

În situații mai puțin dramatice, operațiunile de zi cu zi ale reactoarelor nucleare, extragerea și procesarea uraniului în bare de combustibil, precum și eliminarea combustibilului nuclear uzat necesită, de asemenea, monitorizarea eliberării de radioizotopi.

Acum, cercetătorii de la MIT și Laboratorul Național Lawrence Berkeley (LBNL), ambele din SUA, au dezvoltat o bază computațională pentru proiectarea unor versiuni foarte simple și eficiente din punct de vedere al senzorilor, care pot localiza direcția unei surse distribuite de radiații. Oamenii de știință au demonstrat că prin deplasarea acestui senzor pentru a obține mai multe măsurători, pot localiza fizic sursa.

Inspirația pentru noul detector de radiații a venit dintr-o sursă surprinzătoare: popularul joc „Tetris”.

  

Descoperirile echipei, care probabil pot fi generalizate și la detectoare pentru alte tipuri de radiații,

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Related posts

Fostă campioană la culturism şi soţul său, venituri nedeclarate din videochat. Ce acuzaţii li se aduc

Redacția

LIVE Ziua 71 de război. Alți 344 de civili au fost evacuați din Mariupol, afirmă președintele Zelenski/ Luptele sângeroase continuă la Azovstal

Redacția

Aparatul Real Time PCR de la Spitalul Urgență din Petroșani nu poate fi folosit nici după un an de la achiziționare / A costat 400 de mii de lei și autoritățile locale nu mai pot aloca alți bani pentru autorizare

Redacția
Încarcă...