RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
EducațieIași

Un copil de 8 ani din Iași scrie istoria în lumea șahului

Un copil de 8 ani face senzație în lumea sportului minții. Deși copiii de vârsta lui sunt dependenți la tehnologie, Nicolas a ales să-și canalizeze energie către șah. Astfel, alături de tabla de joc a bunicului său, care are nu mai mult de 60 de ani, micul Nicolas deține deja în palmares titlurile de campion mondial, campion al Uniunii Europene și numeroase premii obținute la competiţii internaţionale.

Deși are numai 8 ani, Nicolas Iustin Cazacu reușește să impresioneze prin performanțele sale. Având o poveste parcă inspirată din celebrul film ”Gambitul damei”, micul ieșean a început să joace şah încă de la vârsta de 4 ani, atunci când bunicul său, Nicolae, l-a iniţiat în tainele acestui sport, pentru a petrece mai mult timp împreună.

„Jocul ăsta mă face mai bun la matematică și la școală.”

R: Care a fost ultimul concurs la care ai participat și ce premiu ai obținut?

  

N: Campionatul Uniunii Europene și am luat locul 1.

R: Felicitări! Și cum a fost?

N: Greu!

R: De ce?

N: A fost greu pentru că acei copii jucau destul de bine. Prima partidă pot spune că a fost mai ușoară pentru că după au fost grele”, a spus Nicolas Cazacu, campion la șah.

Deși este înconjurat de numeroase diplome și premii, Nicolas spune că nu sunt atât de importante pentru el.

„Astea nu prea le bag în seamă, niciodată. Mie îmi pasa doar titlurile, dacă este de campion european, de astea”, a mai spus Nicolas Cazacu, campion la șah.

Şahul este sportul preferat în familia Cazacu. Atât tatăl lui Nicolas, cât şi fraţii săi, au învăţat să joace şah din copilărie, dar nu au trecut de nivelul de amatori. In schimb, Nicolas face performanta, ultima oara devenind campion al Uniunii Europene.

„Ne-am întors destul de obosiți din Cehia pentru că concursul a avut un grad de dificultate foarte ridicat, desfășurându-se pe perioadă a 10 zile, cu jucători din țări extrem de puternice la șah. Dar Nicolas a reușit să-i învingă și a adus medalia de aur pentru România și credem că este o performanță notabilă, atât pentru șahul românesc”, a explicat Nicu Cazacu, tatăl lui Nicolas.

Pentru astfel de rezultate, tânărul campion se antrenează cel puţin două ore, zilnic. Acasă joacă împreună cu sora lui si cu alţi pasionaţi din mediul online. Acum, se pregăteşte intens pentru noi competiţii internaţionale.

telem.ro

Related posts

Activităţile din “Săptămâna Şcoala Altfel”, la Casa Municipală de Cultură

Ema Roman

“Școala Altfel” la I. Cantacuzino: Elevii clasei I C au intrat în febra sărbătorilor Pascale (VIDEO)

Marius Parteni

 Hai la Iași, duminică! – Festivalul Străzii Lăpușneanu  și Târgul de Carte Gaudeamus

Carmen Bălăceanu
Încarcă...