NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Ultimele pregătiri pentru redeschiderea școlilor profesionale. Fiecare elev va primi bursă 200 de lei

Elevii au revenit la ore după vacanța intersemestrială, iar cei care nu s-au decis ce vor face în vară, la absolvirea gimnaziului, au acum o nouă opțiune.

Liceele tehnologice fac ultimele pregătiri pentru ca din luna mai să poată înscrie candidați la filiera profesională, ce va funcționa, din nou, începând cu luna septembrie. Durează 3 ani, fiecare elev primește o bursă de 200 de lei pe lună și, în plus, va avea ocazia să facă practică la firme și societăți comerciale din oraș. 

Conducerea Liceului Tehnologic Holboca a stabilit deja planul de şcolarizare pentru învăţământul profesional de trei ani ce va funcţiona de la 15 septembrie.

  

„Ne-am propus două clase de anul întâi de şcoală profesională respectiv anul întâi şcoală profesională mecanic auto şi anul întâi şcoală profesională pe domeniul industrie alimentară, respectiv brutar, patiser, preparator produse făinoase,” a declarat  Liliana Rujanu, directorul Liceului Tehnologic Holboca.

Cât despre tinerii care vor alege înveţe meseria de mecanic auto, aceştia vor studia în laboratorul de legislaţie rutieră, iar practica o vor face la şcoala de şoferi de unde îşi vor lua gratuit la finalul studiilor şI carnetul de şofer.

„Elevii au în programa şcolară şi obţinerea permisului auto. Deci au curs de legislaţie rutieră şi conducerea efectivă cu automobilul pe stradă,” a explicat Constantin Rotariu, directorul şcolii de şoferi, Liceul Tehnologic Holboca.

Elevii şcolilor profesionale vor beneficia şi de bursa profesională în valoare de 200 de lei pe lună. De asemenea, parteneriatele dintre unităţile de învăţământ şi agenţii economici le va aduce şcolarilor şI alte beneficii.

„Este exact ce doreşte agentul economic, să le ofere echipamente de protecţie, să le plătească drumul sau o masă caldă depinde. – Există şi această posibilitate ca elevul să se angajeze la agentul economic la care a făcut paractică? – În mod sigur,” a spus Claudia Tănase, inspector de specialitate la ISJ Iaşi.

Înscrierile la şcolile profesionale vor începe în luna mai. La finalul studiilor, absolvenţii vor primi certificate de atestare în meseriile pe care le-au studiat, certificate pe care tinerii le vor putea folosi la angajare în toată Uniunea Europeană.

sursa stirile digi24.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Advertisements

Related posts

Pașcani: Andrei Anușca este zecistul de la Evaluarea Națională

Oana Cordoneanu

ATENȚIE PĂRINȚI! Locurile la grădiniţele din Iași se ocupă rapid. Grăbiți-vă!

Redacția

Colegiul ”Unirea” a fost premiat pentru excelență în educație

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site