NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Ultima strigare pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin

Ieşenii sunt invitaţi să susţină proiectul de modificare în acest sens a legii electorale. Campania de strângere de semnături va debuta duminică, pe Pietonal. Este iniţiată de PMP, dar are şi sprijinul celorlalte partide de Opoziţie.

 

  

Intenţia de modificare a legii electorale pentru reinstituirea alegerilor în două tururi de scrutin pentru primari şi pentru preşedinţii de consilii judeţene este subiectul campaniei declanşate de PMP la nivel naţional. Este vorba de strângerea unui milion de semnături în sprijinul proiectului de lege aflat acum în dezbaterea Parlamentului. Această iniţiativă a fost înregistrată de PMP încă din 2015, un an mai târziu trecând de Senat.

Un proiect pe aceeaşi temă – al liberalilor, însă – a fost respins anul trecut de Senat, iar anul acesta a „îngheţat“ la Camera Deputaţilor, cu un raport negativ de la Comisia juridică. În ceea ce priveşte iniţiativa legislativă a celor de la PMP, ea are nevoie de tot sprijinul ca să fie adoptată în Camera Deputaţilor. Petru Movilă, preşedintele PMP Iaşi, a spus ieri, într-o conferinţă de presă, că de data aceasta proiectul are şi sprijinul PNL, şi al USR şi chiar al unor voci din ALDE. Amintim că, astă-toamnă, senatorii ALDE au fost de partea proiectului liberal al alegerilor în două tururi, dar aleşii PSD au reuşit totuşi să-l respingă, cu ajutorul UDMR.

Petru Movilă a invocat alegerile de la Iaşi, din 2016, când primarul a fost ales cu votul a doar 15-16 la sută din totalul alegătorilor, şi pe cele de la Chişinău, unde primarul ales chiar duminica trecută, în turul al doilea, are altă autoritate. „Dorim ca, până la sfârşitul anului, proiectul de lege să fie promulgat“, a mai spus deputatul ieşean. „Îi invit pe Marius Bodea, pe Mihai Chirica, duminică la ora 12 pe Pietonalul Ştefan cel Mare, în faţa Primăriei, unde vom da startul strângerii de semnături“, a mai spus el. Liberalul Marius Bodea ne-a confirmat că va merge duminică pe Pietonal.

 articolul integral pe www.ziaruldeiasi.ro

 

Advertisements

Related posts

AVERILE CONSILIERILOR NOI DIN LEGISLATIVUL LOCAL

Marius Parteni

PMP Iași a adunat zeci de mii de semnături pentru alegerea primarilor în două tururi

Redacția

Social-democrații din Pașcani și comunele învecinate pregătesc deplasarea la mitingul contra abuzurilor

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site