RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

TRISTEȚE. Primul transplant de ficat din Iași, fără succes. Pacientul a murit

Primul transplant de ficat de la Iaşi efectuat în cursul zilei de vineri în cadrul Centrului de Transplant He­patic de la Spitalul „Sf. Spiridon“ nu a avut un final fericit. Deşi intervenţia a decurs fără probleme, pacientul care a primit ficatul s-a stins din viaţă la 12 ore după intervenţie deşi, conform medicilor, ficatul transplantat începuse să funcţioneze imediat.

 

 

  

Bărbatul, în vârstă de 47 de ani, suferea de ci­roză hepatică virală C, iar conform medicilor, prezenta şi o complicaţie cu hepatocarcinom (cancer la ficat).

Operaţia a fost efectuată de o echipă complexă formată din aproximativ şapte chirurgi aflaţi în diverse etape de pregătire, patru anestezişti, echipa fiind condusă de chirurgul ieşean prof.dr. Cristian Lupaşcu şi prof. dr. Irinel Popescu.

„Cauzele decesului nu se cunosc, există doar bănuieli. Se vor afla motivele după efectuarea autopsiei“, a precizat dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonatorul Centrului Regional de Transplant.

De la acelaşi donator în vârstă de 41 de ani, din Galaţi, au fost prelevaţi şi rinichii, unul dintre ei a ajuns la Bucureşti, iar celălalt la Iaşi, unde a fost transplantat la Spitalul „Dr. C.I. Parhon“, la un bărbat de 46 de ani, aflat pe lista de aşteptare încă din anul 2013. Acesta a fost diagnosticat cunefropatie tubulointerstiţială, afectare a rinichiului care necesita transplant renal.

„Intervenţia a descurs fără incidente, fiind a 16-a intervenţie de acest tip de anul acesta. Există o analiză recentă făcută pe ultimii zece ani referitor la cei transplantaţi şi, conform acesteia, avem una dintre cele mai bune supravieţuiri ale grefei renale din toate centrele din Româ­nia. Este adevărat că şi numărul de transplanturi efectuate la Iaşi este unul mai mic comparativ cu altele“, a precizat dr. Ionuţ Nistor, medic specialist nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

 

În noaptea de joi spre vineri, echipe de medici din Galaţi, Bucureşti şi Iaşi au prelevat ficatul şirinichii de la un bărbat de 41 de ani din Galaţi, cu anevrism cerebral rupt care nu mai avea şanse de supravieţuire.

Sursa www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Iașiul se pregătește pentru cel mai negru scenariu, un val uriaș de pacienţi cu coronavirus

Redacția

Tânărul de 18 ani care şi-a băgat aer comprimat în fund este din Paşcani! Medicii iau în calcul varianta de a-l opera a doua oară

Redacția

În comă alcoolică la doar 15 ani după ce a băut la vecini

Ema Roman
Încarcă...