RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Transparența este o nucă tare pentru secretarul, Irina Jitaru! Declarații de avere ale aleșilor locali și Monitorul Oficial Local, tratate cu dispreț!

Irina Jitaru, secretarul general al Municipiului Pașcani nu reușește să se ocupe de sarcinile de serviciu, astfel că unele lucruri sunt lăsate de izbeliște. Un exemplu despre care NewsPascani.com a scris ani la rând, este pagina de internet a administrației locale, acolo unde documentele care ar trebui să fie publice, așa cum prevede legislația în mod expres, sunt ținute la secret.

Un exemplu recent, sunt declarațiile de avere ale noilor aleși locali și CV-urile primarului Marius Pintilie și al viceprimarului Cristian Rățoi. Niciunul dintre aceste documente, ce au caracter public, nu se regăsec pe pagina Primăriei Municipiului Pașcani, deși de la alegerile din 27 septembrie au trecut mai bine de 2 luni de zile, iar de la depunerea jurământului de către aleșii locali s-au scurs peste 30 de zile.

Întrebat într-o conferință de presă despre acest aspect, primarul Marius Pintilie a susținut că el a depus documentele la Primărie, dar că nu a urmărit dacă toată lumea a făcut acest lucru.

„Eu mi-am depus, o parte dintre consilieri și-au depus. Nu am urmărit dacă a depus toată lumea CV-urile”, a explicat primarul Pintilie.

  

Un caz aparte este Monitorul Oficial Local, reglementat prin Codul Administrativ, deci printr-o lege.  Deși legea prevede ca în Monitorul Oficial Local să fie publicate o serie de informații ce au caracter public, la Pașcani această obligație este îndeplinită doar în proporție de 40%. Astfel, din cele 18 rubrici pe care le are, accesibile sunt doar 8.

Deși NewsPascani.com a atras atenția încă din anul 2019 desprea această obligație, publicând articole și pe parcursul anului 2020 despre neîndeplinirea acestei prevederi exprese din lege,  Monitorul Oficial Local este în continuare incomplet, din el lipsind: statutul municipiului Pașcani, regulamentele privind întocmirea proiectelor de hotărâre și de dispoziții de primar, registrele hotărârilor adoptate și ale dispozițiilor de primar și registrul refuzurilor de semnare sau avizare de acte administrative.

Monitorul Oficial Local poate funcționa și ca rubrică pentru publicitatea persoanelor juridice și fizice. Pentru acest serviciu consilierii locali trebuie să aprobe taxe speciale ce se fac venit la bugetul local.

Irina Jitaru nu a răspuns apelurilor telefonice și mesajelor pentru a explica aceste întârzieri.

Related posts

Artiștii care și-au dat acordul pentru a concerta la Pașcani, cu prilejul Zilelor Municipiului! Iată numele lor

Marius Parteni

Concurs pentru ocuparea unui post în cadrul Primăriei Pașcani

Redacția

Noul cimitir, șanse mici de realizare. Primăria caută cale de acces către terenul din spatele școlii Ion Creangă

Marius Parteni
Încarcă...