RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Tradiții și obiceiuri de Crăciun. Ce trebuie sa faci in Ajun pentru a avea un an mai bun

Nasterea Domnului este sarbatorita in zilele de 25, 26 si 27 decembrie. Seara de 24 decembrie este cunoscuta ca Ajunul Craciunului.

 

  

Traditii si obiceiuri de Craciun

Impodobirea bradului
De la an la an, traditia impodobirii bradului se schimba. Daca in urma cu zeci de ani se puneau fructe, nuci si dulciuri in brad, acum se pun diverse ornamente. Bradul se impodobeste cu cateva zile inainte de Craciun. Ornamentele erau, initial, de culoare rosie sau verde. Acum sunt multicolore si sclipitoare. Obiceiul bradului vine din Germania. Legenda spune ca Sfantul Bonifaciu a ordonat taierea stejarilor, care erau venerati de pagani. In cadere, copacii au distrus totul in jurul lor, mai putin brazii. De atunci, bradul a devenit simbolul Craciunului si este impodobit in Ajun.

Dimineata de Ajun
In unele sate din Oltenia, in dimineata de Ajun, unii oameni se trezesc devreme. Fac focul in soba si atata jarul din ea cu un vreasc. In tot acest timp, rostesc o urare de Craciun: „Buna dimineata lui Ajun! /C-a venit intr-un ceas bun /Sa ne-aduca: porcii grasi si unturosi /Si oamenii sanatosi, /Vacile cu vitei, oile cu miei, scroafele cu purcei, clostile cu pui, gainile cu oua. La anul si la multi ani!”.

Colindatul de Craciun
O alta traditie indragita de Craciun este cea a colindatului. Colindatorii merg, in prima zi, din casa in casa, cu steaua in mana. Le vestesc oamenilor nasterea lui Iisus. Cine nu deschide usa colindatorilor, va avea parte de un an neroditor si plin de ghinioane. In Maramures, adultii merg la colindat impreuna cu cei mici. Sunt primiti de gazde cu cozonac, sarmale, preparate din porc, colaci, vin si suc. Pe 25 decembrie, oamenii trimit mesaje si urari de Craciun celor dragi cu care nu s-au intalnit.

Vasc in casa, de Craciun
O alta traditie spune sa agati vasc la usi sau la lustre. Vascul apare in multe culturi, dar originea lui nu e cunoscuta. Popoarele scandinave credeau ca vascul o reprezinta pe Friga, zeita dragostei. Cuplurile care se saruta sub o crenguta de vasc ar ramane impreuna toata viata. Traditia crestin-ortodoxa spune ca, cine pune vasc in casa, va avea un an imbelsugat, cu fericire si pace in familie.

continuare pe www.bzi.ro

 

Related posts

Specialii din Pașcani se bucură de jucării noi în urma donațiilor făcute de elevii din municipiu

Teona Gherasim

Raport al ISJ Iaşi: o şcoală la fiecare şase are toaleta în curte, fără apă

Redacția

Istoria evreilor și a Holocaustului ar putea deveni materie de studiu în învățământul liceal și profesional din România

Redacția
Încarcă...