NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Vox populi

Tovarășe, le dăm orice că ei or` să fie mulțumiți!

Nu trebuie să fii comunist, legionar sau capitalist ca să-ți dai seama că zilele acestea, în Pașcani, s-a derulat un mare pamflet cultural și muzical, menit să atragă voturile și să facă mulțimea de oameni să uite de probleme.

Trebuie doar să fii puțin inteligent și să ai cel puțin 5 cărți citite ca să realizezi asta. Dar nu e rău că se întâmplă. E lăudabil. Problema vine atunci când enumerăm artiștii valorificați de acel post de radio și de marea masă de oameni care îi ascultă sau vizionează. Artiști care fac furori în toată România, nu numai în Pașcani. Așa că acest miraj artistic e o problemă națională, nu numai locală. Voi reveni asupra acestui aspect, însă vreau să menționez câte ceva despre organizare.

În primul rând zona. În sfărșit  locuitorii din vale se simt luați în seamă. La fel și scările de bloc devenite neîncăpătoare pentru reacțiile produse de alcool sutelor de tineri beți. Dacă tot se plâng că nu se fac investiții și că îi uită administrația, uite că s-au înșelat amarnic. Administrația vă iubește, de aceea a decis ca decibelii de anul acesta să vă umple casele de vineri până duminică, astfel încât dumneavoastră să puteți dormi liniștiți. Lăsând ironia la o parte, mă gândesc la cetățeanul corect care nu se coboară la un astfel de nivel mediocru, la cel care  poate în aceste zile avea de învățat pentru bacalaureat, la bătrânii bolnavi și în general la toți cei deranjați de zgomote (nu e muzică). Și să nu uit, un bulevard întreg e blocat. A fost îngreunat accesul pe esplanadă. Mai rămâne lipsa toaletelor ecologice, a pubelelor de gunoi și am cam terminat cu organizarea. Mulțumim administrației locale și organizatorilor care au făcut aceste lucruri posibile. Data viitoare să-l faceți la Luncă, în ograda știm noi cui!

  

Problema numărul doi e strâns legată de comportamentul cetățeanului nederanjat. Indecența, vulgaritatea și nesimțirea sunt lucruri care s-au derulat atât pe scenă cât și în preajma sa. Nu a luat nimeni în seamă biserica aflată la câțiva pași. E distracție chiar dacă e post. Și nu numai tinerii sunt cei vulgari. Am văzut oameni și mai în vârstă. Nu știm să ne comportăm civilizat, ne lovim unii de alții în loc să ne ferim, lăsăm gunoaie și mizerie după noi și înjurăm exact ca ăia care se ceartă în piață (nu sunt rasist dar le este caracteristic).

Advertisements

Iar în final să vedem cam ce muzică de calitate a răsunat pe scenă. În prima seară nimic special, doar câțiva artiști locali și un Dj. Iar Buzdugan cred că trebuie să-și actualizeze repertoriul de poante și să lase politica. Apoi, sâmbătă, miezul acestui proiect: Andreea Bălan, cea mai mare „artistă” a secolului. E caracterizată de rapiditatea cu care își schimbă lenjeria intimă: circa 15 perechi de chiloți pe oră. Și vorba cuiva: „de cântat dansează bine”. Același show învechit, cu melodii de pe timpul când încă nu avea ce arăta pe scenă. Playback, indecență și o vulgaritate excesivă întreținută și de dansatoarele exotice care au avut mai mult timp de dansat cu spatele la public decât cu fața. La fel a fost și anul trecut de zilele orașului. Și termin cu un Alex Velea care devine model pentru tineri. Nu pot caracteriza limbajul și gramatica acestui artist din afara scenei, dar mă pot concentra pe versurile sale lipsite de mesaj și limbă română. Pe ceilalți artiști nu am avut „plăcerea” să-i ascult, dar sunt sigur că s-au încadrat în standardul de spectacol depravat.

Toate aceste lucruri minunate nu ar avea succes dacă lumea nu ar accepta. Dar ce mai contează cultura și decența, când berea și micii sunt la putere? Așa mai uită românii de suprări. Nimic de zis, dar oare nu ne compromitem în tot felul de situații bizare și nedemne de statutul de om civilizat? Repet, nu e vorba doar de orașul nostru Pașcani, ci de o mare parte dintre români. Mă întreb ce găsește românul nostru la acești muzicieni, artiști, dansatori și poeți? Nimic bun, nimic de învățat. Adică poți să deduci că dacă faci playback și te dezbraci pe scenă ești aplaudat. Dar de ce ne plac?! E simplu: pentru că atât putem. Dacă aceste manifestări ne educă și ne învață să ne comportăm, sunt binevenite. Dar eu nu am găsit educația. Sperăm să ne civilizăm până la următoarele manifestări!

                Sau mă rog, eu sper!

P.S. Dacă ai pierdut cinci minute să citești, înseamnă că îți pasă.

Cu respecte și gânduri bune,

Advertisements

Alexandru Cristian Slătinaru

 

Citeste și: {loadposition articlescategoryload}

 

          

Advertisements
Advertisements

Related posts

Populație, opriți educația!

Redacția

Caut două răspunsuri…

Redacția

Apa noastră cea de toate zilele…

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site