NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Tot mai mulţi ieşeni cad în patima jocurilor de noroc

În ultimii doi ani, peste 20 de ieşeni au fost afectaţi de ludomanie sau, mai exact, aceştia au dat în patima jocurilor de noroc . Totuşi, ei sunt doar cei care, îndrumaţi de rude sau chiar din proprie iniţiativă, au cerut ajutorul medicilor şi au fost diagnosticaţi cu această dependenţă. Nu există o estimare a persoanelor afectate de această dependenţă, dar specialiştii susţin că sunt tot mai multe, la fel ca şi sălile de jocuri din Iaşi

 

Reprezentanţii Institutului de Psihiatrie „Socola”, din Iaşi, susţin că se confruntă în fiecare an cu cazuri de persoane care sunt dependente de jocuri de noroc. Aceştia afirmă că jocul patologic de noroc este o afecţiune biopsihosocială complexă ce poate avea repercusiuni devastatoare asupra individului şi familiei sale.

Deşi tot mai mulţi ieşeni suferă, în realitate, de această afecţiune, puţini sunt cei care solicită ajutorul psihiatrilor.

„Nu concepe viaţa fără jocurile de noroc”

Astfel, medicii ieşeni au precizat, dând ca exemplu persoanele dependente de pariuri sportive, că ele pur şi simplu nu se pot abţine de la această activitate, fiind în stare să facă orice pentru a-şi satisface plăcerea. „Un astfel de pacient nu poate concepe viaţa fără jocurile de noroc! Un dependent de jocuri de noroc prezintă ca principală caracteristică pierderea logicii în timpul parierii: are convingeri iraţionale distorsionate în etapele jocului, se foloseşte de algoritmi şi are paşi calculaţi empiric. De asemena, prezintă o capacitate empatică: persoana se consideră suficient de specială, încât să i se întâmple miracolul câştigului”, a precizat dr. Elena Popescu, medic specialist psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola”, din Iaşi.

Conform acesteia, speranţa şi nevoia de câştig sunt de nestăpânit la astfel de persoane, iar, când dependenţa pune stăpânire pe mintea individului, cu toate că la nivel conştient realizează că tot ceea ce face nu este bine şi de multe ori jură că nu va mai juca, tentaţia devine mult mai puternică, prăbuşind barierele raţionale.

„Toate acestea au drept consecinţe în timp degradarea persoanei din punct de vedere biopsihosocial. Dependenţa de jocurile de noroc este, poate, una dintre cele mai neobişnuite dependenţe, nefiind una fizică. Este reprezentată de un comportament problematic de joc patologic persistent şi recurent, care determină disconfort sau afectare clinică, precum nevoia de a juca sume tot mai mari de bani pentru a obţine aceeaşi plăcere sau euforie. Individul riscă ceva de valoare în speranţa de a obţine ceva cu o valoare şi mai mare”, a mai spus dr. Elena Popescu.

Medicul psihiatru ieşean susţine că o astfel de persoană depune numeroase eforturi (lipsite de succes) pentru a controla sau reduce jocul patologic de noroc, dar cu foarte multe consecinţe negative asupra vieţii personale, familiale şi profesionale. Aşadar, persoana dependentă de jocuri de noroc planifică noi oportunităţi de a juca, face planuri referitoare la modul în care poate obţine banii cu care să joace, îşi vânează propriile pierderi, se bazează pe alţii că îi vor da banii necesari pentru a ieşi din situaţiile financiare disperate cauzate de jocul de noroc.

Articol integral pe www.ziarulevenimentul.ro

loading...
Advertisements

Related posts

Scandal la Primărie pe eterna problemă a pierderilor de apă

Răzvan Grecu

Propunere pentru revenirea indemnizatiei pentru cresterea copilului la 85% din salariu

Oana Cordoneanu

O poză cât o mie de cuvinte! Iată cum funcţionează serviciul de ecarisaj din Paşcani!

Ema Roman

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site