RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Topul salariilor în județ: trei persoane câștigă, însumat, 300 de salarii minime pe economie la Rompak

Un singur ieşean a reuşit să se strecoare în luna septembrie printre primii cinci beneficiari ai celor mai mari salarii din judeţ. Potrivit informaţiilor obţinute de „Ziarul de Iaşi“, cele mai mari salarii brute pentru care firmele din Iaşi plătesc taxe şi impozite la bugetul de stat ajung în buzunarele unor cetăţeni străini. Cu siguranţă atracţia topului realizat de „Ziarul de Iaşi“ este firma cu capital turcesc Rompak din Paşcani, care produce cunoscuta drojdie Pakmaya.

Trei angajaţi de la această firmă au venituri sa­lariale colosale care, însumate, ar echi­vala cu peste 300 de salarii minime pe economie. Mai mult, firma Rompak plăteşte pentru cele trei salarii contribuţii la bugetul de stat din care ar putea fi plătiţi 95 de bugetari care primesc un salariu mediu brut lunar de 1.300 lei.

Afaceri de aproape 100 milioane lei

În capul clasamentului se află unul din şefii companiei păşcănene Rompak SRL, turcul Omer Manoglu, care a primit în luna septembrie un salariu brut de 98.000 lei, din care a rămas cu 76.400 lei (peste 17.300 euro) „în mână“. Manoglu, care are 65 de ani, este administrator cu drepturi depline în cadrul firmei încă de la venirea companiei în Paşcani, respectiv din 1994. Din aceeaşi perioadă sunt ad­mi­nistratori Rompak şi partenerii lui Omer Manoglu, Canan Pak (59 de ani) şi Unal Bozkurt (67 de ani), însă aceştia nu au salarii la fel de mari. Totuşi, în top intră cel de-al patrulea administrator de la firmă, Telatar Kadir Yasar (61 de ani), numit în această funcţie în acest an, pe 14 mai. Turcul Yasar apare pe site-urile de specialitate cu funcţia de manager gene­ral şi a băgat în buzunar luna trecută circa 68.500 lei (15.500 euro), acesta ocupând locul al treilea în clasament, cu un salariu brut în valoare de 88.000 lei. Pe locul cinci în topul „Ziarul de Iaşi“ se află di­rectorul financiar Ibrahim Mert, fost student la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, cu un salariu brut de circa 61.000 lei. După ce s-a achitat de contribuţiile la bugetul de stat, Mert a rămas „în mână“ cu aproximativ 47.200 lei (10.700 euro). Salariile şefilor de la Rompak sunt justificabile dacă luăm în calcul rezultatele financiare pe care compania le realizează an de an. Numai anul trecut, firma turcă a avut un profit net de peste 14,7 milioane lei şi o cifră de afaceri de 98,7 milioane lei.

  

Universitarii vin tare din urmă

Ceilalţi doi salariaţi care completează topul celor cinci cel mai bine plătiţi angajaţi pe luna septembrie provin de la un call-center şi de la singura fabrică de că­ră­midă din judeţ. Astfel, pe locul secund se situează directorul firmei Harte-Hanks la nivel global, Frederic Dumas, cu un salariu brut apropiat de al primului clasat, respectiv 95.000 lei. Din această sumă, Dumas a primit net 74.000 lei, echivalentul a 16.800 euro. Firma este deţinută cu procentaj maxim de compania americană Harte-Hanks UK Limited şi este condusă pe plan local de englezul Peter Kitley (57 ani) şi americanul Federico Ortiz (55 de ani). Locul 4 în top este ocupat de un angajat al fabricii de cărămizi Ceramica, cel mai probabil directorul general şi unul din administratori, Iulian Gabriel Man­ga­lagiu, cu un salariu de circa 65.000 lei. După achitarea obligaţiilor către bugetul de stat, Mangalagiu a rămas cu circa 50.000 lei, echivalentul a 11.400 euro. Pa­chetul majoritar de acţiuni al Cera­mica, de 69,41%, este deţinut de compania olandeză Eurobrick International B.V., în timp ce restul celor 34,9 milioane acţiuni aparţin mai multor persoane fi­zice. Anul trecut, firma a obţinut un profit de 2,2 milioane lei, la o cifră de afaceri de 63,9 milioane lei. Pe următoarele locuri în clasament se situează doi profesori universitari de la Universitatea „Ale­xandru Ioan Cuza“, cu salarii brute de 55.000 şi 48.000 lei, obţinute cel mai probabil în urma implicării în cadrul unor proiecte europene. Între cei doi profesori universitari şi-a făcut loc şi un şef de la compania locală Amazon, cu un salariu brut de 53.000 lei, respectiv, puţin peste 40.800 lei net (9.300 euro).

sursa Ziarul de Iasi

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Related posts

Guvernul urmează să aprobe, astăzi, măsuri destinate angajaţilor şi angajatorilor

Redacția

Canicula a adus încasări record la Ștrandul Municipal Pașcani

Teona Gherasim

Greu de crezut: un singur ofertant la o licitație de 93 de milioane la ApaVital

Redacția
Încarcă...