RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

TOP 5 INFRACȚIUNI DE SEZON

Învață din greșelile celorlalți. Evită să devii o victimă a propriului comportament

În materialul următor prezentăm cele mai frecvente situații reclamate de ieșeni în această perioadă a anului. Unele dintre acestea nu se manifestă doar vara și le întâlnim pe tot parcursul anului. Aceste tipuri de infracțiuni sunt favorizate de neatenția oamenilor și hoții profită din plin de ele. Nu dorim “să îi tragem de urechi” pe cei care nu își protejează în mod corespunzător bunurile personale, ci rolul nostru este de a informa cetățenii cu privire la modul în care acționează infractorii și ce speculează ei în comportamentul potențialei victime.

Ne referim în general, la un anumit gen de infracțiune și anume FURTUL, dar vor atinge și aspecte legate de pierderea unor bunuri și modul în care trebuie să procedeze un cetățean care a găsit un bun care nu îi aparține.

  

Cazurile de mai jos sunt însoțițe și de situații concrete sesizate poliției în ultimele zile. Testimonialele care apar nu aparțin victimelor și reprezintă un punct de vedere al polițiștilor de prevenire care au dorit în acest fel să redea o imagine cât mai fidelă a reacției pe care o au de obicei persoanele care sunt păgubite în acest fel.

1. Furturi din locuințe de la parter sau etaje inferioare ale blocurilor – ferestre lăsate deschise pe timp de zi sau noapte

Din cauza zilelor călduroase din ultima perioadă, mulţi oameni, indiferent că locuiesc  la casă sau apartament lasă ferestrele deschise, ziua sau noaptea, pentru aerisire sau răcorire. Acest lucru reprezintă „o motivaţie” pentru infractori de a comite un furt din locuinţă, mai ales dacă discutăm de case sau apartamente situate la parterul sau etaje inferioare ale blocurilor. Din acest punct de vedere trebuie să manifestăm atenţie şi să ne luăm măsuri pentru descurajarea celor care încearcă să profite de acest lucru.

“Pe la prânz am plecat de acasă, lăsând geamul de la balcon deschis. La întoarcere am constatat că cineva mi-a furat din locuință laptop-ul pe care plătisem 3200 lei. Cred că hoții au intrat pe fereastra lăsată deschisă, întrucât locuiesc și la parter. Acum îmi dau seama că am greșit, dar este prea târziu” – furt dintr-un apartament situat la parterul unui bloc comis în data de 14 august a.c., între orele 11.30-16.00.  Hoții au profitat de faptul că geamul de la balcon este lăsat deschis și au pătruns în interiorul apartamentului.

2. Telefoane/portofele/genți lăsate fără supraveghere

Este vară și lumea este mai relaxată. Mergem la terase, în cluburi sau alte locuri în dorința de a ne deconecta. Sau pur și simplu stăm acasă. În orice moment bunurile mici și valoare pe care le avem asupra noastră trebuie supravegheate. Cele mai multe furturi de acest gen se comit în spații publice. Hoții sunt în căutarea unor astfel de oportunități și atunci când observă un telefon nesupravegheat, încearcă să îl sustragă. Șansa de reușită a furtului este în strânsă legatură cu atenția pe care proprietarul o acordă bunurilor personale.

“Seara, am plecat de acasă și mi-am lăsat telefonul pe masa aflată în curtea casei. Era un telefon de ultimă generație, în valoare de circa 3000 de lei. Nu mă gândeam că o să pățesc așa ceva” – furt comis în data de 12 august a.c. din curtea unei case din municipiul Iași, reclamat poliției după 2 zile.

3. Însușirea bunului găsit – sau mai bine zis BUNURILE PIERDUTE

În general discutăm despre cetățeni care, din diverse motive – grabă, neatenție sau neglijentă – își uită bunurile în anumite locuri pe care le-au frecventat  sau, pur și simplu, le pierd.

Cele prezentate mai sus, scot în evidență importanța adoptării și punerii în practică a unor măsuri simple de protecție a bunurilor personale, care trebuie să devină un “tic” pentru toți. Scopul este acela de a nu ne prejudicia noi înșine și să reducem pe cât posibil astfel de situații neplăcute pentru oricine, mai ales din punct de vedere financiar.

Pe de cealaltă parte, ne adresăm și celor care găsesc bunuri care nu le aparțin. În acest sens le amintim/reamintim că au obligația legală ca în termen de 10 zile de la găsirea bunului să îl înapoieze posesorului sau să îl predea poliției. În caz contrar riscă să fie cercetați penal pentru săvârșirea infracțiunii de “însușirea bunului găsit”.

Printre bunurile reclamate ca uitate/pierdute, telefonul mobil este întâlnit în peste 50% din situații, urmat de genți, poșete, portofele, bagaje, haine. Ca și locație, taxiul este locul preferat în care victimele își pierd bunurile. Urmează mai apoi cluburile, complexele comerciale, magazinele, alte spații publice.

 “După ce am scos bani din bancomat, din greșeală am pierdut portofelul. Cred că mi-a căzut pe jos. Aveam îl el, pe lângă banii scoși de pe card, și cheile de la locuință” – pierderea unui portofel în care se aflau circa 820 de lei de către o bătrână din municipiul Iași.

4. Furturi prin metoda: “ce telefon frumos ai, vreau să îl văd și eu!”

Din ce în ce mai mulți copii, începând chiar din ciclul primar, primesc telefoane din partea adulților. Și nu discutăm de terminale ieftine, ci de aparate de ultimă generație, smartphone-uri, a căror valoare este destul de însemnată. Nimeni nu neagă dorința părinților de a știi permanent unde se află copilul lor și de a putea să îl contacteze de câte ori consideră că este necesar acest lucru. Nu de puține ori, telefonul mobil reprezintă o recompensă pentru anumite rezultate ale copilului. Dar este necesar ca adulții să conștientizeze și altceva. Astfel, ne trimitem copilul la școală, la joacă sau în alte locuri publice cu o mică avere asupra lui. Pe care însă, de cele mai multe ori, nu știe cum să o gestioneze, iar modul în care folosește telefonul mobil îl poate transforma în ținta unui infractor.

“Băiatul meu mergea pe stradă și tinea telefonul în mână. A venit un tânăr necunoscut,  i l-a luat din mână și a plecat.  I-am spus că daca nu are grijă de el, altul nu mai îi cumpăr” – furt telefon mobil în valoare de 2000 de lei comis în seara zilei de 14 august 2014.  Hoțul l-a luat din mâna unui adolescent care mergea pe stradă.

5. Furturile din autoturisme  – bunuri de valoare lăsate la vedere sau portiere neasigurate

Hoții observă bunuri de valoare lăsate la vedere în mașini și trec la acțiune. Fie forțează portiera, fie sparg geamul acesteia, rezultatul este totdeauna același: paguba constând în valoarea bunului sustras și la care se adaugă și distrugerea provocată autoturismului. Bunurile furate sunt de obicei telefoanele mobile, aparate GPS, borsete, genți, iar hoții operează atât ziua, cât și noaptea și comit infracțiunea într-un timp foarte scurt.

“Am lăsat mașina pentru scurt timp descuiată și în interior o borsetă în care aveam documente, 400 euro şi 400 lei. Nu am crezut că hoții pot opera atât de repede” – furt comis în dimineața zilei de  14 august.a.c., în jurul orelor 06.30, când un ieșean și-a lăsat pentru câteva momente  mașina descuiată și în interior o borsetă. Hoții au profitat imediat de acest lucru și au obținut un profit semnificativ în doar câteva momente.

IPJ Iași – Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Descinderi în această dimineață la Iași! Traficanții de droguri și de carne vie s-au trezit cu mascații pe cap

Redacția

Iată cine sunt polițiștii reținuți după ancheta DGA Iași!

Marius Parteni

Coliziune între două autoturisme în intersecția de la troița de pe Dragoș Vodă

Marius Parteni
Încarcă...