Titlurile de proprietate pot fi desfiinţate fără a mai fi nevoie ca cetăţenii să apeleze la instanţele de judecată.
Datorită numărului mare de cereri de desfiinţare sau de modificare a titlurilor de proprietate, din cauza unor erori apărute în acestea, autorităţile judeţene au decis să faciliteze acest proces.
„Începând de astăzi, prin Hotărârea nr. 285, orice cetăţean care are un titlu de proprietate ce conţine erori, fapt care necesită modificarea acestui act, nu mai trebuie să parcurgă drumul de un an de zile în instanţă pentru a desfiinţa vechiul titlu, având posibilitatea de a face modificările necesare mult mai uşor”, a declarat Dan Cârlan, prefectul Judeţului Iaşi.
Prin noua procedură, cetăţeanul nu trebuie decât să depună la primăria pe raza căruia se află terenul amplasat un dosar care să conţină o serie de acte, cât şi titlul de proprietate în original, iar după verificările făcute la nivelul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) şi avizarea documentaţiei de către Comisia Judeţeană de Fond Funciar Iaşi, pot fi operate corecturile direct pe titlul de proprietate existent.
„Această procedură durează câteva zeci de zile (perioada maximă de soluţionare fiind de 80 de zile, n.r.), fără a mai fi necesară cheltuiala de bani, irosirea timpului dar şi energia de a merge în instanţă pentru a soluţiona aceste probleme”, a punctat prefectul Cârlan.
„Instituţia ţăruşului” rămâne sfântă
Cu toate că acestă hotărâre este menită să soluţioneze cu uşurinţă problema desfiinţării titlurilor de proprietate eronate, ea nu se aplică în cazul în care se doreşte o modificare a elementelor ce ţin de amplasamentul terenurilor.
„Nu se va interveni în acele situaţii în care modificarea actului aduce schimbări cu privire la amplasamentul fizic al terenului. Va rămâne sfântă instituţia ţăruşului, fără a fi afectate hotarele stabilite cu trecerea timpului”, a conchis prefectul judeţului, Dan Cârlan.
Dosarul pentru desfiiinţarea unui act de proprietate trebuie să conţină cererea solicitantului, referatul comisiei locale de fond funciar în care se justifică modificarea solicitată, raportarea geometriei terenului atunci când sunt modificaţi indicii cadastrali, un extras din planul parcelar întocmit de comisia locală de fond funciar, copii ale actelor de stare civilă, proces verbal de punere în posesie, hotărârea Comisie judeţene privind validarea dreptului de proprietate, avizul agenţiei Domeniilor Statului, dar şi un extras din cartea funciară.
sursa ziarulevenimentul.ro
Citește și: {loadposition articlescategoryload}