RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Târgu Neamț este singurul oraș din România cu iluminat 100% cu LED-uri. Pașcaniul urmează să implementeze un astfel de proiect în 2015

La 35 de kilometri de Pașcani se află orașul Târgu Neamț. O localitate cu 20.000 de locuitori, jumătate din cât are Pașcaniul, dar care stă din punct de vedere al infrastructurii mult mai bine ca municipiul nostru. De la străzi asfaltate, sensuri giratorii, piață agroalimentară la standarde europene, până la iluminatul public cu ajutorul lămpilor cu LED-uri.

O investiție ce a fost făcută cu scurt timp în urmă a adus economii de 70 % la energia electrică consumată pentru iluminatul stradal.

La Pașcani, deși au fost discuții pe seama consumului ridicat de energie electrică folosită pentru iluminatul stradal, lucrurile nu s-au schimbat. Anual se cheltuie de la bugetul local aproximativ 1.500.000 de lei, din care 225.000 de lei mentenanță și 900.000 energie electrică pentru iluminatul stradal. Asta fiindcă se folosesc lămpi stradale clasice al căror consum este de 3-4 ori mai mare decât al celor cu LED-uri.

  

O astfel de lampă ajunge în jurul la 100 de euro, iar municipalitatea are nevoie în acest moment de 2500, prețul total al investiției ar fi de aproximativ 250.000 de euro în funcție de ofertant. Sumă ce ar fi amortizată în 18 luni dacă consumul de energie electrică va scădea cu 70%.

Contactat telefonic, viceprimarul Vasile Axinte a explicat că există un astfel de proiect în planurile administrației publice locale care ar urma să fie implementat în anul 2015. Edilul a susținut că acum se poartă tratative pentru a se achiziționa rețeaua de iluminat stradal (stâlpi și cabluri electrice) de la E-on, iar mai apoi să se schimbe lămpile clasice cu cele de tip LED.

Axinte a mai spus că se încearcă să se schimbe și furnizorul de energie electrică pentru a se obține un preț mai bun, și că toate aceste măsuri cumulate ar putea duce la o economie de aproximativ 70 % din actualele costuri.

În prezent au fost deja depuse la registratura Primărie câteva oferte atât pentru lămpi de iluminat, cât și pentru energie electrică.

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

 

Related posts

Cănuță om sucit: Primarul nu mai este de acord cu disponibilizările la regii după ce în urmă cu o lună le cerea

Răzvan Grecu

EuroTier, marea expoziție mondială dedicată zootehniei, destinația primarului Pantazi din acest mini-concediu

Marius Parteni

Lovitură dură din partea Prefecturii Iaşi pentru consilierii locali: 3 hotărâri au fost declarate nelegale la sesizarea secretarului Mircea Zuzan! RAGCL, PSA şi Eco Salubritatea funcţionează cu vechile Consilii de Administraţie!

Răzvan Grecu
Încarcă...