RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Suicidul de la Blue Air, analizat de un psihiatru. Cele două săptămâni decisive

Drama tânărului însoţitor de zbor de la Blue Air care a fost găsit spânzurat în pădurea de la pârtia de schi din Copou arată o realitate a secolului actual, în care generaţia tânără se luptă cu o fragilitate psihică alimentată de nesiguranţa zilei de mâine, de presiunea de la locul de muncă şi de alte provocări ale vieţii peste care aceştia par că nu pot trece. În multe cazuri, suicidul ajunge să fie privit ca singura soluţie într-un moment dificil din viaţă.

Psihiatrii ieşeni spun că secolul XXI este un secol al vitezei, caracterizat printr-o neglijenţă foarte mare faţă de ceea ce se întâmplă în jurul nostru, dar şi faţă de trăirile interioare ale noastre.

„Suntem atât de focusaţi pe tot ce se întâmplă în jur, acaparaţi de tehnologie, şi pur şi simplu ajungem să nu ne cunoaştem. Un astfel de eveniment traumatic ne prinde descoperiţi, necunoscându-ne adevăratele rezerve sufleteşti, emoţionale, cu care am putea să răzbim peste aceste momente“, a explicat dr. Cozmin Mihai, medic psihiatru la Institutul de Psihiatrie „Socola“ din Iaşi.

Medicul consideră că Robert Ştefan Cepăreanu, tânărul în vârstă de 24 de ani, avea o structură emoţională mai aparte, o persoană mult mai sensibilă fiind mai afectată de problemele actuale.

  

„Ar putea să fie o tulburare de adaptare la despărţirea de persoana iubită sau un episod depresiv instalat pe acest fond de despărţire. Din nefericire, toţi tinerii trec prin aşa ceva, însă în cazul celor cu simptomatologie care durează mai bine de două săptămâni ar trebui să apelăm la un specialist, care cu tratamentele potrivite să sprijine pacientul şi să alunge aceste gânduri rele de suicid“, a precizat medicul ieşean. Din păcate însă, psihiatria este încă o specializare stigmatizată, pacienţii care ajung la un spital de profil fiind judecaţi din start de cei din jur şi consideraţi „nebuni“, ceea ce îi face pe oameni să întârzie prezentarea la un medic specialist care ar putea să îi ajute să treacă peste astfel de gânduri de suicid. „Ar trebui ca aceşti tineri să fie orientaţi către serviciile de psihologie şi pshiatrie şi să nu îşi rezolve singuri problemele, să nu îşi înece amarul în alcool sau alte substanţe psihoactive şi să apeleze la un specialist atunci când au nevoie“, a mai spus psihiatrul ieşean.

„Ne vindem prea uşor pentru un loc de muncă“

Dr. Cozmin Mihai spune că vede tot mai des tineri care muncesc peste măsură şi care astfel sunt acaparaţi de presiunea de la locul de muncă, iar în timp trec prin episoade depresive care însă nu ajung să fie tratate:

„Părerea mea este că ne neglijăm cu toţii mult prea mult, muncim mult prea mult, mai mult decât putem duce şi nu ne satisfacem propriile nevoi. Nu ne respectăm pe noi, nu avem grijă de noi, ne vindem prea uşor pentru un loc de muncă. Este bine ca atunci când cei apropiaţi observă schimbări în comportamentul unui prieten să îl sprijine şi să îl conducă spre un medic specialist. Modelul părinţilor noştri, care munceau de dimineaţă până la amiază, cu mese luate în familie, cu timp petrecut cu prietenii, cu mişcare fizică, era cel mai potrivit.“

Atunci când vedem că o persoană este mereu tristă, abătută, fără chef de viaţă, cu probleme de concentrare, anxioasă şi că reclamă insomnii, medicii spun că este necesar să purtăm o discuţie, iar ulterior să recomandăm prezentarea la un medic specialist.

Dr. Cozmin Mihai susţine că adresabilitatea în cabinetele private de psihiatrie este în ultima perioadă una foarte mare, pentru că tinerii vor ca nimeni să nu ştie că au apelat la un psihiatru şi totul să rămână „între cei patru pereţi“.

Într-un raport publicat de Organizaţia „Salvaţi Copiii“ anul trecut, suicidul era considerat ca fiind una dintre principalele cauze de deces în rândul tinerilor.

ZIARUL DE IASI

Related posts

Pericol de incendiu în cartierul Aerodrom!

Marius Parteni

Arsă pe 40% din suprafaţa corpului, o femeie a stat trei zile acasă. A venit prea târziu la spital

Redacția

Gheorghiță: Cei programați la vaccinare să vină cu buletinul, nu e obligatorie recipisa. Nu încurajăm venirea mai devreme

Redacția
Încarcă...