RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie

O asociaţie a tinerilor critică Guvernul pentru modificările aduse la „Prima Casă”

Schimbările succesive aduse programului «Prima Casă», care va fi redenumit «Noua Casă», pun sub semnul întrebării evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale, dar şi accesibilitatea lor pentru populaţie, cu precădere în rândul tinerilor, grupul ţintă al programului. 

Potrivit celor mai noi declaraţii ale lui Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, «Noua Casă» vine cu un plafon de 140.000 de euro pentru locuinţele noi, cu o garanţie din partea statului de 60%, dar şi cu un avans majorat de la 5% la 15%. Cîţu a recunoscut că noul avans s-ar putea dovedi inhibitor pentru tineri, având în vedere că se apropie de cel cerut de bănci pentru creditele ipotecare clasice, lăsând de înţeles că nu îşi vor permite mulţi dintre ei să opteze pentru achiziţia unei locuinţe cu ajutorul statului.

În replică, Consiliul Tineretului din România (CTR) atrage atenţia asupra faptului că modul în care a ales Guvernul să modifice programul «Prima Casă» este „extrem de nesatisfăcător pentru tinerii din România”. „Ministrul Finanţelor vrea să lase tinerii în stradă?!”, întreabă retoric reprezentanţii CTR. Mai mult de atât, aceştia îl acuză pe ministrul liberal de derapaje la adresa tinerilor. „Caracterul social al programului a fost şters, ministrul Finanţelor Publice Florin Cîţu declarând public că puţini tineri vor accesa acest credit. Considerăm inacceptabilă o astfel de poziţionare şi atragem atenţia că nu este prima dată când domnul Cîţu are un derapaj la adresa tinerilor”, se arată într-un comunicat de presă al CTR. Noul program se va discuta săptămâna aceasta, însă CTR solicită Guvernului României să retragă proiectul de ordonanţă de urgenţă „până la clarificarea scopului acestui proiect şi păstrarea unor scheme de creditare avantajoase pentru tineri”, care ar putea fi stabilite în urma unor dezbateri cu reprezentanţii tinerilor.

În cursul zilei de ieri, CTR a trimis propunerile pentru proiectul de OUG privind programul «Noua Casa» şi a solicitat o întrevedere cu membrii Guvernului. CTR consideră că menţinerea pieţei imobiliare la un nivel satisfăcător, după cum propune ministrul, nu se poate face în lipsa unei consultări adecvate cu categoriile care beneficiau de pe urma acestui proiect, printre care şi tinerii. Reprezentanţii amintesc că pandemia COVID-19 a afectat semnificativ categoria tinerilor, resimţind din plin restrângerea activităţii operatorilor economici.

  

„Un număr semnificativ dintre aceştia şi-au pierdut locul de muncă sau au înregistrat pierderi materiale greu surmontabile în următoarea perioadă. Mai mult, situaţia tinerilor înainte de criza generată de virusul SARS-CoV-2 era şi aşa una extrem de dificilă, conform datelor Eurostat. Astfel, în 2019, 40,9% dintre tinerii din România cu vârsta între 18-34 de ani locuiesc cu părinţii. Vârsta medie estimată a tinerilor care părăsesc gospodăria părintească a fost de 28,1 ani în 2019. (…) Opinii avizate atrag atenţia asupra posibilelor creşteri rapide de preţuri, precum şi a riscului de supraîndatorare. (…) Guvernul României nu numai că ignoră starea de fapt, dar a schimbat radical filosofia unui program menit să sprijine creditarea unei locuinţe de către tineri”, se mai menţionează în comunicatul de presă CTR.

ZIARUL DE IASI

Related posts

O bunică în vârstă de 84 de ani a câștigat la Loto 6 din 49: „Am stat toată iarna în frig pentru a face economie”

Redacția

Fermierii pot solicita până la 80% din valoarea subvenţiilor APIA, la agenţiile BCR

Redacția

Creştere cu peste 10% a înmatriculărilor de motociclete, ATV-uri şi scutere în România

Redacția
Încarcă...