Platformele de gheaţă plutitoare din nordul Groenlandei, al căror rol este crucial pentru regularizarea cantităţii de apă dulce deversată în oceanul planetar, au pierdut peste o treime din volumul lor total în raport cu anul 1978, au avertizat oamenii de ştiinţă într-un studiu publicat marţi, informează AFP, citată de Agerpres.
Cercetători din Danemarca, Statele Unite şi Franţa au utilizat mii de imagini obţinute din sateliţi, pe care le-au combinat cu măsurători realizate pe teren şi cu modele computerizate pentru a reconstitui evoluţia acestor platforme care extind gheţarii deasupra apei.
„Începând din 1978, platformele de gheaţă din nordul Groenlandei au pierdut peste 35% din volumul lor total, iar trei dintre ele s-au prăbuşit complet”, dintre cele opt prezente în regiune, au concluzionat autorii studiului publicat în revista Nature Communications.
„Motivul principal este acela că ele s-au topit în partea lor inferioară odată cu încălzirea apelor oceanice”, a explicat Romain Millan, cercetător la Centrul Naţional de Studii Ştiinţifice din Franţa (CNRS) şi la Universitatea din Grenoble, autorul principal al studiului.
„S-a evidenţiat o intensificare foarte importantă a topirii după anii 2000, care corespunde într-o manieră evidentă cu creşterea temperaturii oceanelor în acest sector şi pe durata acestei perioade”,