NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Studii superioare vs. studii medii. Cat de cautati sunt absolventii de facultate pe piata muncii din Romania?

Chiar daca Romania are una dintre cele mai reduse rate de absolventi de studii superioare din Europa, aproximativ 70% dintre anunturile de recrutare se adreseaza celor cu diploma universitara. Specialistii celor mai populare site-uri de recrutare au analizat sansele celor cu studii medii sau ale celor care nu au promovat examenul de Bacalaureat.

 

Un studiu realizat de Comisia Europeana arata ca Romania are o rata de absolvire de studii superioare de 20,4%, sub tinta de 40% propusa de UE. Cu toate acestea, piata muncii din Romania pare “croita” pentru cei care au deja o diploma de absolvire in buzunar.

“In prezent, pe site-ul Myjob.ro, 65% din numarul de locuri de munca active sunt destinate absolventilor de studii superioare si doar 25% pentru cei care au absolvit numai liceul”, spune Oana Maria Banu, product marketing manager MyJob.ro. Cum aceasta proportie a fost relativ constanta pe piata muncii in ultimii ani, specialistii MyJob.ro preconizeaza ca in continuare, companiile angajatoare se vor orienta catre absolventi de facultate, decat catre cei care au doar liceul. Pe site-ul Myjob.ro se gasesc locuri de munca si pentru cei care nu au promovat bacalaureatul: 12% din totalul joburilor sunt destinate absolventilor de scoala generala si a celor de scoala profesionala.

  

“La ora actuala, pe site-ul nostru sunt active peste 1.500 de locuri de munca pentru muncitori si tehnicieni, in timp ce numarul candidatilor care au studii liceale si si-au actualizat CV-ul in ultimele sase luni a ajuns la 55.000”, spune Andreea Mihaescu, PR Bestjobs.ro. Cel mai intalnit anunt de angajare pentru cei fara studii superioare este pentru postul de sofer, pentru care sunt active aproape 200 de locuri de munca la nivel national. “Se mai cauta dulgheri electricieni sau mecanici auto”, adauga reprezentanta Bestjobs.ro.

Advertisements

In restul Europei se cauta meseriasii

“La nivel european, cea mai mare cautare o au cei care cunosc o meserie: electricieni, sudori, tamplari, mecanici. Statele din vestul Europei exista o criza de meseriasi calificati, statele dezvoltate resimtind o nevoie acuta de astfel de personal. Aceasta tendinta se va face simtita si in Romania, in urmatorii ani, cu atat mai mult cu cat meseriasii romani pleaca, in numar tot mai mare, la munca in strainatate”, spune Brindusa Ciuca, PR manager la Tjobs.

Unii angajatori romani pun mare pret pe cunostintele practice ale candidatilor si nu pe studii: “in acest moment se cauta ambele categorii de candidati, dar in special cei care pot dovedi concret, ca pe langa teoria din scoala si un CV interesant, poseda si cunostinte practice”, spune Laura Chilom, PR executive eJobs.ro.

Mai exact, candidatii trebuie sa cunoasca bine cel putin o limba straina, sa utilizeze fara probleme computerul sau in cazul celor ce au absolvit licee profesionale, sa poata desfasura, chiar si la nivel de entry level,  meseria pentru care s-au pregatit, pentru ca “pe piata muncii este o nevoie imensa de forta de munca calificata”, spune reprezentanta eJobs.ro.

Advertisements


sursa Telem.ro

 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}


Advertisements
Advertisements

Related posts

Primul pas pentru reforma teritorială: consorțiile administrative. Ce prevede modificarea Codului Administrativ

Redacția

EXCLUSIV DOCUMENT Ministerul Finanțelor: Romprest trebuie să plătească 243 de milioane de lei Primăriei Sector 1 pentru tarife umflate și servicii care nu există în contract. Ministerul condus de Florin Cîțu a sesizat parchetul

Redacția

Stroe: E nedrept să spui că Ministerul Energiei doreşte diminuarea plafonului pentru compensare, când Ministerul de Finanţe se ocupă de finanţare

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site