RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Statisticile sunt neiertătoare: Județul Iaşi, printre oraşele cu cei mai mulţi bolnavi de HIV-SIDA

Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), în parteneriat cu Fundaţia ”Alături de Voi” România şi Spitalul de Boli Infecţioase „Sfînta Parascheva” Iaşi a organizat joi la Centrul de afaceri IDEO o conferinţă pentru a prezenta situaţia actuală a pacienţilor seropozitivi din judeţul Iaşi.

După discuţiile de ieri, medicii au recunoscut faptul că judetul Iaşi se află pe unul dintre primele locuri din ţară în privinţa persoanelor infectate cu HIV-SIDA. Statisticile arată că în evidenţele Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi sunt aproximativ 1.400 de pacienţi pentru care tratamentul este administrat în condiţii optime, a susţinut conf.univ.dr. Carmen Dorobăţ, managerul unităţii medicale, în cadrul unei conferinţe de presă.

“Sunt 1.348 de pacienţi în evidenţele spitalului. În anul 2010 au fost 100 de pacienţi, în anul 2011 au fost 73 de pacienţi noi, iar în primele 6 luni ale anului 2012 sunt 29 de pacienţi noi. De asemenea sunt 400 de femei de vîrstă fertilă. În 2011 au fost 30 de naşteri, în 2012 au fost 16 naşteri şi doar 4 copii infectaţi. Sunt cîteva cazuri de persoane infectate care au consumat droguri de tot felul”, a explicat medicul Carmen Dorobăţ. {loadposition adsense}

  

Direcţia de Sănătate Publică Iaşi ţine evidenţa tuturor celor care vin să îşi facă analize şi constată că din anul 1990 sunt aproximativ 500 de persoane care au fost depistate cu HIV. Medicul Daniel Mardare spune că au existat şi persoane care au făcut teste la cerere şi au fost depistate pozitiv.

Pe de altă parte, peste 50.ooo de persoane au fost consiliate şi ajutate să fie integrate în programe naţionale prin internediul Fundaţiei Alături de Voi România, a declarat preşedintele instituţiei, Angela Achiţei, organizaţie care sprijină persoanele infectate, dar şi familiile acestora.

La aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a adăugat în cadrul aceluiaşi eveniment că ţara noastră trebuie să se menţină printre statele cu un program eficient în ceea ce priveşte pacienţii cu HIV-SIDA.

“Corpul medical a depăşit etapa de frică cînd este vorba de persoanele infectate cu HIV. A fost frica de necunoscut crezînd că nu vor mai fi boli infecţioase. Populaţia HIV este o populaţie care ncesită discriminare pozitivă şi trebuie ajutată să se integreze.”, a subliniat medicul Vasile Astărăstoae.

Statisticile la nivel naţional arată că, în România sunt înregistraţi în prezent 11.189 pacienţi infectaţi cu HIV în viaţă, din care 9.475 sunt în evidenţa activă, adică au trecut cel puţin o dată pe la medicul specialist în ultimul an, 7.652 pacienţi sunt sub tratament antiretroviral. În primele 6 luni ale anului 2012 au fost diagnosticate 313 cazuri noi de infecţie HIV la nivel naţional, infectaţi în proporţie de 48 % pe cale heterosexuală, 31 % prin consum de droguri intravenoase, 12 % în rîndul bărbaţilor homosexuali.

sursa oradeiasi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Două decese în Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Municipal Pașcani

Oana Cordoneanu

Cum se circulă în judeţul Iaşi!

Redacția

Scrisoarea către lume a soției președintelui din Ucraina: „Cel mai terifiant este uciderea copiilor. Nu vom ceda niciodată!”

Redacția
Încarcă...