RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
EconomieNațional

Stablecoin – cum funcționează și ce îți poate oferi

Piața criptomonedelor a devenit, de ceva timp, un spațiu în care apar tot mai multe criptomonede noi, cu durată de viață diferită și cu un nivel de risc diferit. În această diversitate reușesc să se remarce stablecoin-urile – criptomonede care deja au un background solid și care, de obicei, sunt susținute prin valoarea altor criptomonede, metalelor prețioase, petrolui, banilor fiduciari. Se consideră că investiția în stablecoin-uri este una mai puțin riscantă decât în criptomonede recent apărute (deși, de obicei e mai tentant să investești în criptomonede proaspăt lansate reieșind din valoarea mică pe care o au acestea).

Cum funcționează stablecoins

Principiul care stă la buna funcționare a stablecoin-urilor nu este unul diferit de cel al oricărei alte valute criptografice sau tradiționale. Valoarea monedelor reprezintă o valoare echivalentă cu activele criptomonedei respective. Totodată, în mod firesc, monedele sunt utilizate atât pentru păstrarea capitalului, cât și pentru tranzacționarea și convertirea acestuia.

Există 3 grupuri principale de stablecoins:

  

–         Stablecoins-uri legate de criptomonede. Aceste stablecoins, de obicei, sunt “legate” și depind de una sau mai multe criptomonede “mature”, cu o valoare și un background bine definit. Efectiv, valoarea stablecoinurilor care sunt susținute prin fonduri fiat este mai mare decât a celor susținute prin criptomonede. Totodată, acest aspect nu determină reducerea popularității stablecoin-urilor susținute de alte criptomonede.

–         Stablecoin-uri neasigurate. Se consideră că acest tip de stablecoins reprezintă un nivel de risc mai mare decât cele asigurate. Acest lucru poate fi explicat cu ușurință: aceste stablecoinuri neasigurate nu au în spatele său anumite gajuri sau obligații. Respectiv, aceste monede sunt dirijate de emitenți. Anume emitenții determină volumul emiterii, și, în acest sens, nu este exclus că aceștia vor decide să oprească temporar sau chiar definitiv emiterea stablecoinului.

–         Stablecoin-uri  legate de bani de banii fiduciari. Aceste stablecoins sunt susținute prin echivalentul unei anumite valute. Întrucât practica demonstrează că valutele sunt mai stabile decât criptomonedele, acest tip de stablecoins se consideră unul cu un nivel de risc mai redus. Totodată, în vederea celor menționate, deducem că și rata de volatilitate în cazul stablecoins-urilor de acest tip este una mai mică.

TOP 3 avantaje ale stablecoins-urilor

           Inițial, stablecoins-urile erau implementate cu scopul de a facilita tranzacțiile cu utilizarea monedelor digitale. Cu timpul, s-a dovedit a fi că aceste stablecoin-uri au mai multe avantaje, grație cărora emiterea criptomonedelor de acest tip continuă și în prezent. Iată principalele avantaje pe care le prezintă stablecoins-urile:

–         Stabilitate – stablecoins-urile de obicei sunt susținute prin alte criptomonede, bani fiduciari, metale prețioase, etc. Respectiv, se consideră că au o valoare mai stabilă.

–         Securitate garantată prin tehnologia blockchain – stablecoins-urile, la fel, funcționează în blockchain, astfel încât fondurile sunt securizate și rezistente la încercări de spargere. Deși acestea nu sunt la fel de “fancy” ca alte criptomonede mai populare și mai notorii, totuși, securitatea stablecoin-urilor, la fel, este un aspect care favorizează acești bani digitali în comparație cu cei tradiționali.

–         Utilizare similară ca și în cazul celorlalte criptomonede. Din punct de vedere funcțional, stablecoins-urile nu se deosebesc cumva de criptomonedele de alte tipuri. Acestea, la fel, pot fi stocate, tranzacționate, depozitate sau oferite drept împrumut.

Avantajele mai sus descrise au determinat apariția mai multor stablecoinsuri. În continuare prezentăm o listă formată din cele mai populare stablecoins-uri.

           TOP stablecoin-uri în anul 2021

           În lista prezentată mai jos am inclus cele mai notorii stablecoins în 2021. Tot aceste criptomonede au și cele mai promițătoare perspective de creștere în valoare pentru viitorul apropiat.

●                  Tiberius – un stablecoin care este emis de către o companie elvețiană de administrare a activelor financiare. Reprezintă un grad înalt de încredere deoarece este susținut de prețurile a tocmai șapte metale prețioase.

●                  Tether un stablecoin susținut de bani fiduciari care se află sub responsabilitatea Băncii din Hong Kong

●                  Gemini Dollar – este un stablecoins susținut de cea mai populară monedă la nivel mondial – dolar american.

●                  TrueUSD încă un stablecoins susținut de valoarea dolarului american.

Concluzie

Stablecoins-urile, deși nu sunt la fel de populare ca marele vedete pe piața criptografică precum BTC, ETH sau LTC, totuși, datorită accesibilității și atractivității investiționale reușesc să capete încredere a tot mai mulți investitori în cripto. Începe să investești și tu în stablecoin-urile care îți par de încredere, utilizând Bitcoin Era!

Related posts

Rezultate de excepție pentru România la CE de Culturism şi Fitness: 21 de medalii în prima zi – 11 de aur

Redacția

O româncă a ajuns simbol național în Marea Britanie. Este aplaudată zilnic de milioane de oameni

Redacția

Odobescu: România susţine utilizarea activelor ruseşti îngheţate în UE, în vederea reconstrucţiei Ucrainei VIDEO

Redacția
Încarcă...