NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Specialiștii creionează modul în care ar putea arăta viața după pandemia de coronavirus

Unde vă vedeţi peste un an? O întrebare-clişeu la orice interviu, dar un exerciţiu de imaginaţie util în plină pandemie. Ne răspund specialiştii şi nu numai, într-o nouă serie Observator, despre viitorul României.

Prin ochii lor, viaţa în aprilie 2021 ar putea să arate aşa: vom avea printre noi coronavirus, însă şi un leac. Vom fi în criză economică, însă ne vom reinventa. Şi vom lucra mai mult de la distanţă, dar vom trăi aproape unii de ceilalţi.

2020 este anul în care lumea s-a oprit pentru o primăvară. Anul în care pământul ne-a fugit tuturor de sub picioare. Un test de solidaritate, de răbdare și de izolare. Ne întrebăm în fiecare zi când ne vom întoarce la normal. Să fie o lună, un anotimp sau chiar un an?

Gabriel Diaconu, psiholog: Ne imaginăm că suntem în aprilie 2021. Cum se va schimba viaţa noastră peste fix un an? Ne vom fi schimbat? Vom trăi cu acest virus. Din păcate lumea s-a schimbat pentru totdeauna. Nu putem să-l trimitem de unde a venit, nu putem să băgăm iepurele înapoi în pălărie. Viaţa se îndreaptă spre normal, dar un nou normal.

Un normal în care e loc de speranță. Iar speranța se poate naște în nebănuite locuri. Cum ar fi într-un laborator.

Doina Azoicăi, medic epidemiolog: Atâtea minţi atât de ascuţite o să ne aducă vestea cea bună. Că vom avea un vaccin. Este posibil ca şi la anul să avem cazuri, dar şi vaccin. Vom începe să avem imunitate la acest virus până atunci? Da, da. Chiar dacă nu vom putea spune gata, s-a terminat.

Nu se va fi terminat, pentru că lupta medicală e doar prima dintr-un lung război. Urmează o luptă economică. Până la sfârșitul anului, 10% din populația activă ar putea fi în șomaj. Patru din zece firme și-au redus deja activitatea și 23% s-au închis.

În orice criză este o lege a junglei. Supraviețuiește cine este puternic.

Valentina Saygo, expert contabil: 70% vor supraviețui, o parte din ele vor înflori, vor lua un avânt incredibil, dar pentru 30% din business-uri putem să cântăm încă de pe acum Veșnica Pomenire.

Continuarea pe observatornews.ro

Advertisements

Related posts

Peste 800.000 de români au RCA la Astra Asigurări. Ce trebuie să facă şoferii în caz de accident pentru a-şi recupera banii

Redacția

Incendiu la un transformator electric din Hălăuceşti

Ema Roman

Incendiu la Casa Praznicală a Bisericii “Înălţarea Domnului”, din Paşcani (Foto-Video)

Ema Roman
Încarcă...