RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Alegerile parlamentare vor fi pe data de 2 decembrie

Ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, a declarat ca alegerile parlamentare vor avea loc in data de 2 decembrie, Guvernul urmand sa ia hotararile legate de organizarea scrutinului in sedinta din 1 septembrie.

“Sambata 1 septembrie, la ora 10.00, vom avea sedinta de Guvern si vom lua probabil toate hotararile – sunt vreo 10 – legat de organizarea alegerilor parlamentare, care vor fi pe 2 decembrie”, a declarat Dusa, duminica, la Realitatea TV.Ministrul a explicat ca exista o constrangere constitutionala privind data alegerilor pentru Camera Deputatilor si Senat, iar scrutinul nu poate fi organizat mai devreme, in noiembrie.

“Exista acea constrangere constitutionala, actualul Parlament a fost validat pe 19 decembrie, ori exista acea constrangere de 20 de zile, adica, in momentul cand se organizeaza alegerile, presedintele este obligat de Constitutie in 20 de zile sa convoace Parlamentul in sedinta de constituire. (…) Nu reusesti nicicum sa ajungi la o data din luna noiembrie, deci data va fi 2 decembrie, chiar daca e dupa doua zile de sarbatoare”, a precizat el.

  

Conform articolului 63 din Constitutie, Camera Deputatilor si Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeste de drept in stare de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta, pana la incetarea acestora. Alegerile pentru Camera Deputatilor si pentru Senat se desfasoara in cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului. Parlamentul nou ales se intruneste, la convocarea Presedintelui Romaniei, in cel mult 20 de zile de la alegeri.

Articolul 70 al Legii fundamentale stabileste ca “deputatii si senatorii intra in exercitiul mandatului la data intrunirii legale a Camerei din care fac parte, sub conditia validarii alegerii si a depunerii juramantului”.

“Camera Deputatilor este legal constituita dupa validarea a doua treimi din mandatele de deputati si dupa depunerea juramantului de catre acestia”, se prevede la articolul 11 al Regulamentului Camerei Deputatilor. De asemenea, “Senatul este legal constituit dupa validarea mandatelor a trei patrimi din numarul total de senatori”, stabileste Regulamentul Senatului, la articolul 14, fiind mentionat ca “validarea mandatului de senator presupune validarea alegerii senatorului, precum si depunerea juramantului de catre acesta”.

Actualul Parlament a fost validat la 19 decembrie 2008.

sursa Ziarul de Iasi

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Prefectura va fi sesizată în cazul banilor cheltuiți fără acordul CL cu organizarea “Zilelor Municipiului” (Video)

Marius Parteni

SURSE: Lista de miniștri pregătită de PNL pentru Guvernul Ciucă

Redacția

Judecătoria Pașcani l-a validat pe Dumitru Pantazi în funcța de primar

Răzvan Grecu
Încarcă...