RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
EvenimentLocal

Simpozionul Internaţional „Monumentul – tradiţie şi viitor” în curtea Palatului Cantacuzino din Pașcani

Un eveniment cultural de amploare va avea loc în curtea Palatului Cantacuzino din Pașcani. Simpozionul Internaţional „Monumentul – tradiţie şi viitor” se va desfășura sâmbătă, 8 octombrie, începând cu ora 08.30. Ediția a XXIV-a va reuni specialiști din universități, institute de cercetare și muzee, care au preocupări în domeniul cercetării, conservării și restaurării monumentelor istorice.

Secțiunile din acest an sunt următoarele:

I. Viața Monumentelor

II. Urmele Mușatinilor: istorie, arheologie, arhitectură, restaurare

  

III. Urbanismul – păstrarea urmelor identității. Provocări și soluții

IV. Tehnici și tehnologii de restaurare

V. In Memoriam Sorin Iftimi

Evenimentul se desfășoară în aceste zile, și se va încheia pe 8 octombrie, când va avea loc vizita de studiu de la Palatul Cantacuzino din Pașcani și va continua și la alte obiective culturale din județele Iași și Neamț.

Simpozionul este organizat de Primăria Municipiului Iași, Muzeul Municipal Regina Maria Iași și Mitropolia Moldovei și Bucovinei, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului, Muzeul Național Brukenthal, Uniunea Restauratorilor din România, Episcopia Româno-Catolică Iași, Direcția Județeană pentru Cultură Iași, Direcția Județeană pentru Cultură Neamț, Universitatea Tehnică ,,Gheorghe Asachi`, Asociația Actum, Arhivele Naționale Iași, Asociația Dar Development, Academia de Științe a Moldovei, C.C.R. ,,Eudoxiu Hurmuzaki Rădăuți, Asociația ,,Mihai Eminescu“ Viena și Brigada 15 Mecanizată Iași.

Anul trecut a început reabilitarea Palatului Cantacuzino din Pașcani. Proiectul prevede restaurarea clădirii principale, a unui corp-anexă, precum și amenajări specifice pentru punerea în valoarea a unor vestigii istorice și refacerea terenului aferent de circa 7.000 mp .

Palatul, fost conac boieresc, a fost naționalizat în perioada comunistă și, după 1990, a găzduit Palatul Copiilor. În 2011 a fost retrocedat moștenitorilor care, ulterior, au acceptat răscumpărarea obiectivului de către Primăria Pașcani pentru 180.000 euro, bani care au fost plătiți în rate.

Related posts

Mâine se împlinește un an de la moartea fostului primar Neculai Rățoi

Răzvan Grecu

Tragedie în noaptea de Înviere. Un bărbat și-a pierdut viața în urma unui incendiu!

Marius Parteni

Liga 4 Iași: CSM Pașcani se distanțează în clasament! (FOTO)

Marius Parteni
Încarcă...