NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Actualitatea satelor

Senator PSD Vasile Toma: ”Iașiul e din ce in ce mai departe de autostrăzile din regiune”

Avand in vedere implicarea constanta in sprijinul autostrăzilor Moldovei, sunt nevoit sa trag un semnal de alarma. Iașiul e din ce in ce mai departe de autostrăzile din regiune.


Ne este clar tuturor moldovenilor că, fără o infrastructură corespunzătoare de transport, economia regiunii Moldova nu va fi niciodată dezvoltată și solidă.
În această vară, Guvernul a lansat Planul Național de Investiții și Relansare Economică, care, ca de obicei, este plin de obiective mărețe, dar care nu reprezintă altceva decât un alt document în care preocuparea majoră este să ni se prezinte vorbe ca formă de rezolvare și acțiune, faptele fiind ultimele care să preocupe pe cineva din actuala Guvernare.
Verbal, Guvernul spune că „modelul de dezvoltare economică din ultimii ani a neglijat programele de investiții publice în proiectele majore de infrastructură de transport. Se impune astfel o regândire a priorităților/obiectivelor din aceste domenii, cu asigurarea finanțării necesare în următoarea perioadă, respectiv, implementarea adecvată a unor măsuri pe termen scurt, mediu și lung.”
Deci, punct și…de la …capăt. Din nou!
Ministerul de Finanțe a făcut publică lista proiectelor prioritare la finanțare. Fără Autostrada Iași-Tg. Mureș!!
La intervenția premierului, au făcut modificarea. Dar e clar că, din punctul de vedere al finanțiștilor și al specialiștilor în infrastructură (CNAIR) din acest Guvern, Autostrada Unirii NU este prioritate. Intervenția premierului a îndreptat de formă o eroare care, de fapt, arată o minimă preocupare pentru Iași. Pentru Moldova.
Mai mult, se pare că actualii guvernanți nu văd Moldova decât până pe la Bacău. Altfel, cum putem explica faptul că documentațiile pentru tronsonul Iași-Tg. Neamț din A8 și pentru tronsonul Bacău-Pașcani din A7 sunt cele mai întârziate?!
Să fie foarte clar! Orice autostradă care unește Moldova cu Vestul țării și al Europei trebuie să înceapă de la Iași!
Dar iată ce înseamnă pentru actualul Guvern adevărata prioritate și orizontul de timp (!!):
„În ceea ce privește proiectul A8 – Târgu Mureș – Iași-Ungheni, estimăm finalizarea lucrărilor probabil (sic!) undeva prin 2027”.
Este a „n” oară când acest Guvern oferă termene complet rupte de realitate și necesitate, când se actualizează și reactualizează studii de fezabilitate, se fac revizuiri pentru ca, în final, să se schimbe datele și termenele, să se modifice totul și să o luăm de capăt. Eventual, cu alte planuri mărețe. Pe modelul războiului de 30 de ani, care, în fapt, a durat 100, în acțiunile Guvernului PNL, infrastructura rutieră este sublimă, dar lipsește cu desăvârșire.
Stimați domni, vorbele nu fac kilometri de autostradă și nici nu ne cresc economia, iar pe investitori nu îi încălzesc cu nimic planurile, atât timp cât dovediți incapacitatea crasă de a putea concretiza ceva vreodată.

  
Advertisements

Related posts

16 septembrie, Răchiteni: Ședință de Consiliu Local (VIDEO)

Redacția

Edilul din comuna Vânători se mută în noul sediu al Primăriei

Redacția

Coronavirus la Grădinița din Mircești. Activitatea suspendată la o grupă de preșcolari

Oana Cordoneanu
Încarcă...