NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Școala Humosu, Sirețel: Sute de copii în situaţia de a rămâne acasă în prima zi de şcoală!

 

Deşi prefecţii au primit dispoziţie de la Guvern să ia măsurile necesare pentru a se asigura că unităţile de învăţământ sunt pregătite pentru începerea noului an şcolar, în judeţul Iaşi există încă destule neajunsuri care vor umbri, cu siguranţă, prima zi de şcoală, pe 9 septembrie.

 

Cele mai importante probleme sunt la Sireţel, comună în care, datorită blocajului politic înregistrat la nivelul Consiliului Local, nu a fost adoptat încă bugetul pe anul în curs. Aşa se face că 120 de copii din satul Humosu riscă să nu înceapăşcoala!

Pe 9 septembrie 2019, Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar – USLIP Iaşi invită parlamentarii ieşeni, prefectul judeţului, preşedintele Consiliului Judeţean şi, nu în ultimul rând, pe viitorul ministru al Educaţiei să participe la „Deschiderea Festivă” a anului şcolar în comuna Sireţel, la şcolile Humosu şi Sireţel. Asta pentru că, spun ei, la Şcoala Humosu lucrările vor fi finalizate optimist abia în luna aprilie 2020. Astfel, 120 de copii cu vârste între 6 şi 14 ani vor fi forţaţi să facă o navetă de 10 km până la Şcoala Slobozia, unde se va învăţa în trei schimburi. „Asta, în situaţia fericită în care conflictul politic din interiorul Consiliului Local Sireţel va conduce la o eventualăvotare a bugetului. Există însă riscul major ca din cauza blocajului politic şi financiar, copiii de la Şcoala Humosu să nu înceapă anul şcolar. La cealaltăunitate de centru, din Sireţel, din cauza nefinalizării celui de-al doilea corp de clădire cursurile se vor desfăşura tot în 3 schimburi”, susţine Laviniu Lăcustă, liderul USLIP Iaşi.

ISJ şi DSP, controale tematice prin şcolile judeţului

Prezenţi vineri la Iaşi, unde au participat la şedinţa Comitetului Executiv Judeţean al PSD Iaşi, prim-ministrul şi preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, alături de Mihai Fifor, secretarul general al partidului, au declarat, la unison, că Guvernul are în vedere crearea condiţiilor necesare de confort, siguranţă şi securitate pentru toţi copiii în şcoli.
Întrebat de jurnalişti dacă şcolile din judeţul Iaşi sunt pregătite pentru începerea unui nou an şcolar, Fifor a spus că prefecţii au primit dispoziţie să ia măsurile necesare, în colaborare cu Inspectoratele Şcolare Judeţene, pentru a se asigura căunităţile de învăţământ sunt pregătite pentru începerea şcolii.
Astfel, potrivit lui Fifor, în perioada următoare, echipe mixte de inspectori ai ISJ Iaşi şi ai Direcţiei de Sănătate Publică vor continua efectuarea controalelor tematice în unităţile de învăţământ din judeţ, pentru a se verifica stadiul actual al pregătirii. „Am cerut prefecţilor să meargă în fiecare localitate cu o echipămixtă, formată din inspectorul şcolar şi un reprezentant al DSP, pentru a fi convinşi că suntem pregătiţi, că sunt asigurate cele mai bune condiţii. Luni(astăzi – n.n.) vom avea o nouă videoconferinţă, deoarece facem evaluări în fiecare săptămână. Mai mult de atât, am avut o videoconferinţă şi cu inspectorii şefi de la inspectoratele judeţene de Poliţie, pentru că ne interesează ca elevii să fie în siguranţă. În aria unităţii de învăţământ luăm toate măsurile de precauţie”, a spus Mihai Fifor în cadrul conferinţei de presă de la Iaşi.

Iaşi – 207 şcoli cu toaleta în fundul curţii

În încercarea de a accentua faptul că Executivul „conştientizează importanţaşcolilor, a unor condiţii foarte bune pentru elevi”, premierul Dăncilă a subliniat căse iau toate măsurile necesare pentru asigurarea unui act educaţional de calitate.„În timp ce alţii au închis şcoli, spitale, noi prin PNDL 1 şi PNDL 2 am reuşit să avem în judeţ 221 de unităţi şcolare, dintre care 80 terminate. Deci, pentru noi, şcoala este o prioritate. Vom face toate eforturile pentru a asigura tot ce este mai bun pentru elevi. În ceea ce priveşte manualele, în scurt timp vom nominaliza noul ministru al Educaţiei, şi sunt convinsă că va veni în spaţiul public cu toate detaliile legate de începerea anului şcolar”, a spus şi Viorica Dăncilă, vineri, la Iaşi.

În replică, președintele USLIP Iaşi, Laviniu Lăcustă, a precizat că fondurile alocate educaţiei în ultimii ani au fost insuficiente, astfel că nu pot fi făcute asemenea declarații. “Urmare a declarației doamnei Dăncilă, dorim să știm concret care sunt cele 80 de unități școlare de la nivelul județului Iași terminate prin PNDL1 sau PNDL 2. Fie doamna a fost informată greșit, fie ne aflăm în fața unor declarații pe care nu știm în ce registru să le încadrăm”, a punctat Laviniu Lăcustă.

La nivelul judeţului Iaşi, în anul şcolar 2018-2019, funcţionau un număr de 221 de unităţi de învăţământ de stat cu personalitate juridică.
În prezent, activitatea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat din judeţul Iaşi se desfăşoară în 1.470 clădiri, din care 921 clădiri sunt destinate activităţilor cu elevii, iar 549 clădiri în care nu se desfăşoară activităţi cu elevii.
Nu mai puţin de 2.355 de unităţi de învăţământ de pe teritoriul României, în anul 2019, au toalete în curte, fără să fie racordate la apă curentă sau canalizare. Fapt confirmat de Ministerul Educaţiei.
Ministerul nu are, încă, un proiect pentru remedierea acestei probleme grave, răspunsul dat de oficiali fiind cât se poate de simplu: în opinia lor, autorităţile locale care au în administrare clădirile şi terenurile sunt cele responsabile pentru luarea de măsuri.
Judeţele din regiunea Moldovei se situează pe un neonorant podium în ceea ce priveşte numărul şcolilor care încă mai au toalete în exterior. Primul loc este ocupat de Vaslui, cu 389 de şcoli care au toaletele în curte, urmat de Suceava – 217 de şcoli, Botoşani şi Iaşi – 207 şcoli fiecare. Cele mai puţine sunt la Bacău – 64.

 continuare pe www.ziarulevenimentul.ro

Advertisements

Related posts

Fântâna arteziană de 8 miliarde lei și celelalte lucrări din zona Primăriei au fost aprobate pe baza unui proiect din 2004

Marius Parteni

Un „munte“ de 50.000 tone de deşeuri va fi mutat şi apoi adus înapoi la Hârlău

Redacția

Consilierii cer mai multa atenția asupra finanțărilor din bugetul local

Teona Gherasim

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site