NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Salvați Copiii România deschide șapte Centre de consiliere și informare pentru copiii ucraineni și familiile lor

Peste 70% dintre copiii ucraineni care beneficiază de statutul de protecție temporară au vârsta mai mică de 14 ani, statistică valabilă pentru luna iunie, potrivit informațiilor Eurostat, în toate statele membre ale Uniunii Europene (care au date disponibile) care găzduiesc persoane din Ucraina care fug din calea războiului. În statele UE cu date disponibile pentru luna iunie, majoritatea ucrainenilor care au primit protecție temporară sunt femei și fete: în Polonia, sunt 41.675, în România 6.400 și în Bulgaria 4.255. Numai în luna iunie, 10.360 de ucraineni au primit statutul de protecție specială în România, țara noastră aflându-se pe locul 2, în ceea ce privește numărul, după Polonia (60.125). Potrivit datelor procesate de Eurostat până la 30 iunie 2022, România acordase protecție temporară pentru 43.550 de cetățeni ucraineni. Pentru aceștia, Organizația Salvați Copiii România deschide centre de consiliere și informare în șapte zone principale (București, Galați, Iași, Suceava, Baia Mare, Timișoara și Târgu Mureș) în care copiii și familiile sunt cazate și decid să rămână temporar sau semi-permanent. În aceste spații sunt oferite servicii de consiliere și informare, management de caz, consiliere psiho-socială, activități pentru copii și adolescenți, suport material și financiar.

Organizația Salvați Copiii este prezentă în continuare la punctele de trecere a frontierei, evaluând constant nevoile și oferind asistență umanitară. Echipele de teren ale organizației asigură produse de primă necesitate (produse de îngrijire personală și articole de  îmbrăcăminte), consiliere, comunicare în limba ucraineană, informare privind protecția temporară, colaborând cu reprezentanții autorităților prezente la frontieră (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Poliția de Frontieră). Totodată, specialiștii organizației sunt prezenți în taberele mobile ISU Siret și ISU Rădăuți, unde acordă asistență umanitară imediată și suport juridic.

Până în prezent, au fost asistate umanitar 157.128 de persoane, dintre care 88.861 de copii ucraineni și 68.267 de adulți (femei, vârstnici, familii extinse). Aceștia au primit sprijin umanitar, asistență socială și educațională, precum și psihologică. Au fost distribuite 13.973 de tichete sociale pentru familiile cu copii, iar 10.532 de persoane (3.602 de familii) au fost înregistrate în programul de asistență financiară pentru a primi suport pentru o perioadă de 3 luni.

Advertisements

„Cu cât înaintăm spre toamnă și războiul nu dă semne că se încheie, cu atât tot mai mulți copii ucraineni sunt nevoiți să plece din țara lor. Ei au nevoie de soluții pe termen mediu și lung, de integrare educațională, de consiliere psiho-emoțională și de programe de integrare socială.”, a precizat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Advertisements
  

telem.ro

Advertisements
Advertisements

Related posts

Final tragic. A murit fetiţa accidentată în drum spre şcoală la Lețcani

Redacția

La Iași, Bancpost jupoaie și morții de bani. Ce a pățit soția fostului profesor pășcănean Vily Marcu

Redacția

(Video) Un tânăr i-a rupt florile unei bătrâne, după ce a scăpat un bax de bere în fața ei

Redacția
Încarcă...