RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Salariile bugetarilor vor fi calculate după reguli noi

Guvernul va modifica legea de remunerare a angajaţilor de la stat. Salariul va fi format dintr-o parte fixă şi una variabilă, ce va fi determinată în funcţie de performanţă. Noile reguli urmează să intre în vigoare începând de anul viitor.

Salariile bugetarilor vor include atât o sumă fixă, dar şi o parte variabilă care va depinde de performanţele profesionale individuale ale angajaţilor, sistem care va fi reglementat prin noua lege a salarizării din sectorul public pregătită pentru anul viitor, relevă un document oficial. Salarizarea va include în continuare o limită minimă şi una maximă, dar va fi acordată şi o sumă care va varia în funcţie de performanţa profesională individuală. În document se arată că prin Legea-cadru redactată în urmă cu trei ani s-a urmărit stabilirea unui raport între salariul de bază minim şi cel maxim de 1 la 15, limitarea numărului de clase de salarizare la 110 şi plafonarea primelor şi sporurilor la maximum 30% din salariul de bază. Din cauza constrângerilor financiare, însă, salariile bugetarilor nu au putut fi stabilite conform acelei legi, astfel că au rămas aceleaşi dezechilibre, cu un raport între salariul de bază minim şi cel maxim de 1 la 35, cu peste 400 clase de salarizare şi o pondere a sporurilor şi primelor de 51% din câştigul salarial. Conform ultimelor date prezentate de Guvern, la momentul elaborării bugetului pentru acest an, numărul total de angajaţi din sectorul bugetar se ridică la 1,187 milioane persoane. În urmă cu trei săptămâni, agenţia MEDIAFAX a anunţat, citând un document guvernamental, că salariile bugetarilor vor fi majorate anual prin noua lege a salarizării, începând cu 2014, în mod etapizat şi succesiv, dar numai pentru anumiţi funcţionari, respectiv aceia al căror salariu de încadrare este mai mic decât cel care va rezulta prin aplicarea noii legi. Prin noua lege a salarizării personalului plătit din fonduri publice pregătită de Guvern pentru 2014 şi anii următori, salariile de bază pentru fiecare clasă de salarizare vor fi determinate ca valori nominale folosind un coeficient I în valoare de 800 lei, corespunzător salariul minim brut pe ţară de la 1 iulie, şi coeficienţii de ierarhizare existenţi, iar diferenţa dintre două clase de salarizare succesive va fi păsrată la 2,5%. Tot prin noua lege a salarizării, cuantumul sporurilor, primelor, compensaţiilor şi indemnizaţiilor va fi stabilit astfel încât, împreună cu salariile de bază, să nu depăşească creşterile salariale prevăzute pentru fiecare an în parte prin legile anuale speciale.
 
Ce spun sindicatele
 
Indicatorul de performanţă nu este specific contractelor individuale de muncă şi nu poate fi introdus decât ca instrument care să stea la baza unor bonusuri financiare, nu şi pentru diminuarea veniturilor salariale, a avertizat, preşedintele BNS, Dumitru Costin. Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, consideră că guverneleRomâniei fac legi de salarizare multiple fără să aplice vreuna. “România tot face legi de salarizare. A mai făcut două legi în perioada 2008 – 2009. Nu a aplicat niciuna dintre ele până în momentul de faţă. Suntem specialişti la făcut legi pe care nu le aplicăm“, a declarat liderul sindical. Salariile trebuie acordate în funcţie de performanţa fiecăruia, iar Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ cere acest lucru din anul 2002, cu menţiunea că fiecare angajator va trebui să aibă criterii obiective şi foarte clare, a explicat, preşedintele Simion Hancescu.”Salariile trebuie acordate în fincţie de performanţa fiecăruia şi este corect să existe o parte fixă şi una variabilă, în funcţie de performanţă. În educaţie, criteriul pentru partea variabilă trebuie să fie performanţa şcolară. Dacă nu se vine cu măsuri, e posibil să apară derapaje“, crede Hancescu.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

  

sursa: Ziaruldeiasi.ro

Related posts

„Fenomenul Procopiu“, descoperirea epocală premiată cu o maşină Moskvitch în loc de Premiul Nobel pentru Fizică

Redacția

Un copil din Pascani vrea sa sparga barierele. Invatatoarea i-a semnat o sentinta mult prea dura (VIDEO)

Redacția

La Centrul de Excelență din Pașcani se pot înscrie elevi din clasele primare pentru disciplina matematică. Duminică va avea loc testarea pentru formarea grupelor

Redacția
Încarcă...