NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Un copil din Pascani vrea sa sparga barierele. Invatatoarea i-a semnat o sentinta mult prea dura (VIDEO)

Oamenii mari, cei care si-au asumat rolul de a descifra pentru cei mici tainele alfabetului, au avut prea putin timp pentru a intelege ce se intampla in lumea lui.

Ionut are 9 ani si nu intelege diagnosticul care apare obsesiv in dosarul stufos cu acte medicale, expertize si evaluari. Stie doar ca este un copil special si ca vrea sa mearga la scoala, la o scoala normala. Mama lui Ionut a depus eforturi disperate pentru a-l reintegra in invatamantul de masa.  A facut un an la  Scoala Gimnaziala „Iordache Cantacuzino”, dupa care a fost transferat la Scoala Gimnaziala Speciala Pascani. Fisa privind traseul educational, intocmita in iunie 2013, il caracterizeaza pe Ionut ca fiind greu de controlat, indiferent, dezinteresat si ca o persoana care nu are capacitatea de a dezvolta relatii sociale reale. Toate acestea dupa ce in decembrie 2012, Comisia de Orientare Scolara din cadrul Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Iasi (CJRAE) l-a incadrat intr-un grad usor de deficienta, iar ca diagnostic avea autism infantil cu intarziere in dezvoltarea limbajului.

Handicap grav in doar 9 luni

Comisia a hotarat mentinerea in invatamantul de masa, respectiv Scoala Iordache Cantacuzino„, iar certificatul eliberat era valabil pana in decembrie 2016. Aceeasi comisie l-a incadrat la sfarsitul anului scoalar in grad de handicap grav, dar cu acelasi diagnostic. Tatal lui Ionut a devenit asistent personal, iar copilul a fost nevoit sa mearga la Scoala Speciala Pascani. „Invatatoarea a inceput sa se planga de Ionut si i-a umplut carnetul de note cu calificativul «insuficient» la toate obiectele. La purtare avea «foarte bine», iar la religie «bine». I-a recomandat sotului sa-l duca la o noua evaluare si asa i-a fost facut un certificat in care a fost incadrat cu grad de deficienta grav. Prima data i-a fost recomandata mentinerea la Scoala I. Cantacuzino. Acolo trebuie sa beneficieze de profesor de sprijin si programe adaptate. Niciodata invatatoarea nu mi-a aratat programul adaptat pentru Ionut, ca sa stiu si eu ce trebuie sa lucrez acasa cu el. Nu-mi doresc decat sa mearga la o scoala normala. Ionut are autism, dar raspunde bine la terapiile aplicate. Vreau sa-l aduc cat mai aproape de normalitate”, a spus Mariana Stefan, mama lui Ionut. Culmea ironiei, mama copilului este educatoare la Centrul „Sf. Nicolae” din Pascani. Dupa orele de munca incepe acasa terapia cu Ionut.

„Vreau ca Ionut sa primeasca o sansa”

Are rabdare si nu vrea sa-l lase sa se afunde de tot in lumea lui, neinteleasa de majoritatea. A facut progrese uimitoare si din acest motiv a incercat sa conteste certificatul eliberat de comisie. Uneori simte ca se lupta cu morile de vant si refuza sa creada ca Ionut va deveni un adolescent marginalizat de societate. Este singurul lor copil, care de la o varsta frageda a primit un diagnostic ce le-a inchis multe usi. „Lucrez tot cu copiii si stiu foarte bine ca persoanlitatea si dezvoltarea comunicarii vor fi posibile daca Ionut va fi in invatamantul de masa. As vrea sa-l vad ca pe un copil special inconjurat de copii normali. Peste ani va ajunge un tanar dat la o parte de toata lumea si va ramane in lumea lui. Lucrez cat pot de mult cu el acasa prin terapie si tot felul de jocuri creative. Din experienta mea profesioanala stiu ca in scoli sunt refuzati sau discriminati copiii cu handicap. Daca invatatoarea era mai deschisa si lucra in mod real pe un program adaptat, faceam tot posibilul ca Ionut sa se apropie de traseul educational al celorlalti copii. Nu-mi doresc un copil inteligent, cu note mari. Vreau ca Ionut sa primeasca o noua sansa pentru invatamantul de masa”, a mai spus mama lui Ionut.

Autismul, neinteles de multe ori de cadrele didactice

Autismul este o tulburare centrala din cadrul unui întreg spectru de tulburari de dezvoltare. Pentru copilul care sufera de autism, jocul este la fel de important ca în cazul oricarui copil. Nu toti copiii sunt la fel, astfel ca si procesul de învatare este diferit. Din acest motiv, este nevoie ca cei mici sa aiba un program personalizat care sa le permita sa îsi dezvolte potentialul.

„Nu ma pot pronunta in acest caz pentru ca fiecare copil diagnosticat cu autism este diferit. Din experienta mea cunosc si cazuri in care copiii cu autism s-au adaptat in invatamantul de masa cu ajutorul unui profesor de sprijin si a programelor adaptate nevoilor si gradului de deficienta. Este adevarat ca de multe ori lipseste informatia in randul cadrelor didactice si exista tendinta de a marginaliza acesti copii. Intr-o clasa cu 18-20 de elevi se poate lucra si cu un copil diagnosticat cu autism in forma usoara. Este dificil sa ma pronunt in momentul de fata”, a precizat Carmen Gherca, cea care a pus bazele filialei Iasi a Asociatiei Nationale pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania.

{flv}diverse/copil_autism_iordache{/flv}

sursa www.bzi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

loading...
Advertisements

Related posts

Noul regulament scolar: Agresarea verbala, fizica si emotionala a elevilor de catre profesori, interzisa

Redacția

Educația încotro? (VIDEO)

Redacția

Trei premii speciale obținute de trupa “Fenomenalii” Pașcani, la Festivalul Hai la Teatru – Iași

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site