RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Alergia la copii: dacă părinții sunt ambii alergici, chiar și la lucruri diferite, sunt 80% șanse ca și copilul să fie

Atunci când discutăm despre alergii, una dintre zonele cu cele mai mari semne de întrebare ține de copii și de potențialele alergii dezvoltate de aceștia în primii trei ani de viață, dar și după. Șef lucrări dr. Bogdan Stana, medic primar pediatru, cu competențe și în alergologie, de la Spitalul de Copii „Sf. Maria”, a explicat pentru „Ziarul de Sănătate” că munca unui alergolog este similară cu cea a unui detectiv.

„Sunt și alergii întârziate, sensibilizări prin alte mecanisme care pot apărea, într-adevăr, la ore și zile după; deci în momentul în care se văd semnele unei alergii, medicul este ca un detectiv care lucrează adesea cu foarte puține elemente ce ar putea ajuta. Toată lumea vine la alergolog să întrebe «de ce are?» acele alergii, dar ca să răspundem «la ce este alergic?» trebuie să căutăm acul în carul cu fân. Detectarea exactă a alergenilor responsabili este de multe ori extraordinar de dificilă, iar când o găsim suntem foarte fericiți”, a precizat dr. Bogdan Stana.

Simptome diferite pentru forme diferite de alergie

Expertul a precizat că șansele ca un copil să fie alergic cresc dacă și părinții au, la rândul lor, astfel de sensibilități la nivelul organismului. Practic, dacă unul dintre părinți este alergic, atunci copilul are până la 40 – 50% șanse să fie la rândul său alergic, dar nu obligatoriu la același lucru. Medicul spune că situația se schimbă dacă ambii părinți sunt alergici: atunci șansele cresc la peste 70, chiar 80%

„Atunci când discutăm cu părinții îi întreb pe ei dacă sunt sau nu alergici și dacă se știu alergici, la ce sunt. Găsim adesea adulți de peste 25, 30, chiar 40 de ani care spun că știu că sunt alergici, dar nu știu exact la ce. Fiindcă sunt șanse și ca copilul lor să fie alergic, noi trebuie să căutăm acest alergen, ceea ce este o provocare pentru noi. Este important ca părintele să știe ce înseamnă asta: cum se manifestă alergia, cum funcționează acel răspuns imun exagerat în funcție de locul unde apare”, a declarat dr. Bogdan Stana.

  

Conform acestuia, simptomele unei alergii respiratorii se manifestă ca o serie de dificultăți în respirație, așa-numitul „wheezing”, un șuierat cu funcție respiratorie și saturație scăzute. Alergiile digestive se manifestă prin dureri abdominale, modificări de scaun; când este identificat și înlăturat alergenul, lucrurile revin la normal în trei-patru zile.

continuare pe ziaruldeiasi.ro

Related posts

Ivermectina în Covid: adevăruri şi fabulaţie. Specialiștii ieșeni iau poziție

Redacția

Numărul îmbolnăvirilor scade sub 3.000. La ATI sunt 1.405 pacienți. Doar Capitala și alte două județe mai sunt în scenariul roșu

Redacția

Screening pentru cancer de piele la IRO Iași

Redacția
Încarcă...