NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Puteți înregistra nașterea copilașului și după o lună. Ordonanţa Cioloş pe înţelesul tuturor!

Autorităţile vor fi puse la treabă în locul cetăţeanului, anunţă Guvernul Cioloş. Acesta a modificat legislaţia în domeniul stării civile, prelungind termenele pe care le au la dispoziţie cetăţenii pentru întocmirea unor acte, simplificând unele proceduri şi impunând obligaţii suplimentare autorităţilor.

 

Legea privind actele de stare civilă a fost modificată de Guvern pentru simplificarea înregistrării naşterilor şi rezolvarea unor pro­bleme apărute în practică.

Ter­menul pentru declararea naşterii copilului a fost prelungit de la 15 la 30 de zile, fiind menţinut termenul de 3 zile pentru cazul în care copilul se naşte mort. Întoc­mirea actului de naştere se face pe baza declaraţiei verbale a orică­ruia dintre părinţi, a actului de identitate al mamei şi al declarantului, a certificatului medical constatator al naşterii şi, eventual, acertificatului de căsătorie al părin­ţilor. Dacă mama nu are carte de identitate, datele necesare vor fi furnizate de poliţie.

Dacă termenul de 30 de zile pentru decla­rarea naşterii este depăşit, întoc­mirea actului de naştere se va face la cererea scrisă a declarantului, cu aprobarea primarului şi avizul Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor şi în baza unui certificat medical care să ateste vârsta copilului, nemaifiind necesară şi aprobarea primarului.

În vechea sa formă, legea impunea ca, în situaţia în care declararea era făcută la peste un an de la data naşterii, întocmirea actului să se facă în baza unei hotărâri emise de Judecătorie. Obligaţia de a se adresa instanţei a fost eliminată, pentru naşterile declarate cu peste un an întârziere aplicându-se aceleaşi reguli ca la naşterile de­clarate în termenul legal.

Legea introduce o obligaţie suplimentară autorităţilor locale şi în cazul căsătoriilor. Până acum, primăriile erau obligate să asigure un interpret autorizat pentru căsătoriile la care cel puţin unul din soţi nu cunoaşte limba română, ca şi pentru căsătoriile între persoane surdo-mute. În noua formă, trebuie asigurat un interpret specia­lizat şi pentru persoanele cu surdocecitate, respectiv atât surde, cât şi nevăzătoare.

Modificări au fost aduse şi în privinţa actelor de identitate. În vechea formă, durata devalabilitate a cărţii de identitate provizorii era stabilită de Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor şi putea fi cuprins între 30 de zile şi un an. Reglementarea a fost schimbată, termenul de valabilitate fiind fixat la un an, fără a putea fi mai mic.

Legea oferă acum şi posibilitatea persoanelor internate în spitale de a solicita eliberarea unui act de identitate. Până acum, doar deţinuţii pu­teau solicita acte de identitate fără a se deplasa personal.

Primăriile sunt obligate să asigure posibilitatea achitării amenzilor online, prin încheierea deconvenţii cu in­stituţii de credit autorizate. În cazul plăţii online, o copie de pe chitanţă se predă de către contravenient agentului constatator, aceasta putând fi trimisă şi prin poştă saue-mail.

 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

 

loading...
Advertisements

Related posts

Începe vaccinarea împotriva gripei. Iaşului i-a fost alocată o primă tranşă de 13.000 de doze

Redacția

Scade numărul cazurilor noi de COVID. Bilanțul total ajunge la 17.712

Redacția

Scorțișoara – tipuri, beneficii și proprietăți. Cum se consumă scorțișoara

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site