RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
IașiSănătate

Provocările de a fi medic în mediul rural. „Trebuie să fi sigur pe ceea ce faci pentru că ești singur”

Dragoș Hoescu este medic de familie în mediul rural care lucrează din 2015 în comuna Bălțați din județul Iași, unde are grijă de sănătatea a 3.000 de oameni. În paralel, face și gărzi la Centrul de Permanență de la Deleni. A terminat Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași în anul 2009.

La rezidențiat a ales medicina de familie, deși la acea vreme nu era căutată și nici apreciată de absolvenți. Și-a dorit această specialitate din perspectiva de a găsi mai repede un loc de muncă. Pe perioada rezidențiatului a lucrat în Spitalele „Sf. Spiridon” și „Sf.Maria”.

În timp ce alți medici de familie vor să profeseze doar la oraș, Dragoș Hoescu nu ar pleca de lângă pacienții lui de la Bălțați.

După terminarea rezidențiatului și-a căutat un post de medic de familie. Dorea să profeseze la țară deoarece considera că oamenii de acolo sunt mai respectuoși, mai apropiași de natură și mai empatici. A aflat de la o colegă că în comuna Bălțați medicul vrea să se pensioneze și caută pe cineva să preia praxisul.

  

„Am mers la Bălțați și m-am întâlnit cu medicul de acolo. Acesta m-a întrebat ce am de gând să fac și i-am spus că intenționez, dacă va fi posibil, să profesez ca medic de familie în comună. În perspectiva de a prelua praxisul am fost angajat de acel medic. Aceasta este procedura. Medicul care iese la pensie vorbește cu cel care va prelua pacienții, îl angajează și îi vinde praxisul. A fost greu deoarece a trebuit să fac credit în bancă pentru a putea cumpăra acel praxis. Pentru un medic care a terminat rezidențiatul și nu are serviciu este foarte greu acest lucru, deoarece banca consideră că acesta nu poate prezenta o garanție și îi refuză finanțarea. Din acest motiv, al lipsei finanțării, am intrat foarte greu în sistem”, a povestit dr. Dragoș Hoescu.

continuare pe ziaruldeiasi.ro

Related posts

Studiu. Care este riscul să te infectezi cu Covid-19 în avion, dacă unul dintre pasageri ar fi pozitiv

Redacția

Se împlineşte un an de la primul caz de COVID–19 confirmat în România

Redacția

Medic de terapie intensivă, mesaj pentru protestatari: Puteţi să înjuraţi şi să mă ameninţaţi cât doriţi, nu există tratament miraculos

Redacția
Încarcă...