RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Proprietar de ponton: „Unde vrei să arunc rahatul? În lac, așa cum fac toți!”. Dezastrul de pe Lacul Bicaz, acceptat tacit de autorități

Autoritățile tolerează un fenomen care, de la un an la altul, capătă amploare prin numărul tot mai mare de pontoane care apar pe Lacul Bicaz. Cei care dețin aceste căsuțe plutitoare poluează masiv, mai ales în această perioadă, deversând dejecțiile direct în lac. Fose septice nu există decât în foarte rare cazuri, dar și atunci dejecțiile adunate sunt scurse, noaptea, în lac. Fecalele provenite de la proprietarii de pontoane și de la oaspeții lor sunt vărsate în apă.

„Unde vrei să arunc rahatul? În lac, așa cum fac toți. Nu cred că este un ponton pe acest lac care să aibă fosă septică. Toți au wc-uri care au ieșire sub pontoane. Toți știu cum se procedează, nu este nicio noutate. Și Poliția Transporturi are un ponton pe lac, iar din ce știu nu are nicio fosă. Ei unde aruncă mizeria? În lac, normal. Așa este sistemul făcut, că nu-ți impune nimeni să ai bazine speciale. Cei mai mulți deținători de pontoane au autorizații de la Căpitănia Portului Bicaz, însă unii nici pe asta nu o au. Au adus pontoanele, le-au pus pe lac și gata. Nu-i întreabă nimeni de sănătate! Așa cum nu-i întreabă nici pe cei cu vapoare, vaporașe, iahturi dacă au sau nu fose. Oare unde aruncă dejecțiile?  Normal că tot în lac!”, ne-a spus proprietarul unei căsuțe plutitoare de pe Lacul Bicaz.

Informațiile noastre indică faptul că, în acest moment, pe Lacul Bicaz sunt peste 150 de pontoane, niciunul cu autorizație de construire sau de mediu, care își deversează dejecțiile în lac. Iar aceasta se întâmplă cu știința autorităților care, de zeci de ani, nu au mișcat un deget pentru a-i obliga pe proprietarii de pontoane să intre în legalitate. O explicație ar fi teama unora de a face ceva, pentru că printre proprietarii de pontoane sunt și procurori, judecători, polițiști, dar și potenți oameni de afaceri. Tocmai de aceea, autoritățile preferă să stea deoparte, să nu deranjeze. În rarele cazuri în care au făcut controale, autoritățile nu au găsit niciun proprietar de ponton, semn că aceștia erau avertizați.

„Sunt peste 150 de pontoane pe tot lacul, iar pentru niciunul nu există autorizație de construcție și nici autorizație de mediu. Niciunul dintre cele peste 150 de pontoane nu are bazin pentru colectarea apelor reziduale. Toată lumea deversează în lac! Acesta este adevărul, pe care mulți nu vor să-l vadă. Când cei de la Garda de Mediu sau Poliție merg în control, destul de rar, nu găsesc pe nimeni, totul este închis!”, ne-a declarat un activist de mediu.

  

În timp ce autoritățile se prefac că totul este în regulă, tone de rahat sunt deversate în Lacul Bicaz de pe pontoanele ilegale.

Dacă ar exista voință, Poliția Transporturi, împreună cu Garda de Mediu, Hidroelectrica, Sistemul de Gospodărire a Apelor, Agenția pentru Protecția Mediului, Primăria Bicaz și Consiliul Județean ar putea să oprească această poluare activă a lacului și să-i oblige pe proprietarii de pontoane să intre în legalitate.

Conform legii, trebuie emisă autorizație de demolare pentru toate pontoanele neautorizate

În urmă cu cinci ani, Poliția Transporturi a trimis o adresă către Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț, întrebând dacă această instituție poate reglementa, din punct de vedere al gospodăririi apelor, pontoanele de pe Lacul Bicaz. Răspunsul venit de la pricepuții de la București, de la Administrația Națională Apele Române, a fost pozitiv, și anume că pontoanele pot și trebuie să fie reglementate de SGA Neamț, dar numai după ce, în prealabil, proprietarii au obținut un acord de la Hidrolectrica, cei care administrează acumularea de apă.

Din 2016, de când a fost trimisă adresa, și până la începutul acestei luni (august 2021), niciun proprietar de ponton nu a mers la SGA Neamț cu acordul de la Hidroelectrica pentru a-și reglementa construcția plutitoare. Mai mult decât atât, SGA Neamț nu are reglementat pontonul pe care îl deține pe lac, fiind în aceeași situație ca toate pontoanele din zonă, adică în ilegalitate.

Bine, nici Poliția Transporturi, care deține o „căcăstoare plutitoare”, nu a mai fost interesată de subiect, așa că totul a fost dat uitării.

„Aici e o întreagă discuție, inclusiv la Apele Române. Cei care au pontoane obțin doar un permis de la Căpitănia Portului, probabil pentru că le declară un fel de obiecte plutitoare. Nu au solicitat niciodată acte de reglementare de la Ape sau Mediu, deși e o mare problemă acolo cu apele uzate, pentru că nu se pot vidanja. Probabil, aruncă toată mizeria în lac. Sunt mulți cu pontoane acolo: Poliția Transporturi, Direcția Silvică Neamț, care are și un vaporaș, procurori, judecători, chiar și SGA-ul are un ponton. În mod normal, aceste pontoane ar trebui asociate cu niște construcții, pentru că care să se elibereze certificate de urbanism pe baza cărora, împreună cu toate avizele, să se obțină autorizații de construcții. Asta ca să le poți pune pe lac îndeplinind toate condițiile. Și Hidroelectrica ar trebui să -și dea acceptul”, a declarat un specialist.

Un alt expert în probleme de mediu afirmă că cei de la Consiliul Județean ar trebui să elibereze autorizațiile pentru construcții, pentru că lacul se află în extravilanul orașului Bicaz.

„Fiind în afara teritoriului orașului Bicaz, atribuțiunile trebuie să le preia Consiliul Județean, pentru că așa prevede legea. Fiind în extravilanul orașului Bicaz, Consiliul Județean este cel căruia îi revin atribuțiile de autorizare pentru construcții. Dacă s-ar respecta legea, nu ar fi debandada asta. Poliția și Garda ar ști cine are autorizații și cine nu, iar așa ar fi mai simplu de verificat. Dar majoritatea, dacă nu chiar toate, nu au autorizație de construcție și, conform legii, trebuie emisă autorizație de demolare. Pentru toate! În ceea ce privește dejecțiile, au mai vrut unii să facă câte ceva, dar nu au reușit, pentru că acolo trebuie voință și un efort comun, iar organizatorul principal trebuie să fie Consiliul Județean, deoarece ei ar trebui să fie cei care să emită deciziile de demolare”, este de părere expertul.

Problema este că nu numai pontoanele deversează rahatul în lac, ci și cele mai multe dintre ambarcațiunile care transportă turiști. Și acest lucru este cunoscut de autorități. Mulți dintre cei cu care am discutat ne-au spus că autoritățile sunt indiferente sau le este teamă de repercusiuni, știind foarte bine ce personalități ale sistemului judiciar și al sistemului de afaceri dețin pontoane ilegale pe lac. Așa că preferă să nu se lege la cap.

atacul.ro

Related posts

Familiile celor morți de Covid-19 nu primesc despăgubiri de la asigurări

Redacția

Un telefon doar pentru mămici

Redacția

Un elev a ajuns la spital, după ce un coleg i-a spart capul cu o piatră la școala din Valea Seacă

Răzvan Grecu
Încarcă...