RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Proiectul Spitalului Regional este blocat. Discuții de ani de zile pe un teren aflat în litigiu

„Există un litigiu în ceea ce priveşte Iaşul, nu înţeleg de ce a fost alocat un spaţiu care se află în litigiu între două comune care blochează construirea acestui spital regional”, a declarat ieri comisarul european Corina Creţu. Primăria de la Miroslava a deschis acţiune în instanţă pentru trasarea graniţelor administrative cu Valea Lupului. Ministrul Fondurilor Europene ridică o altă problemă. „Cel mai grav caz este la Iaşi, unde s-a oferit de către autorităţile locale un teren iniţial inundabil şi acum suntem în proces de analiză între cele două alte variante care ne-au fost puse la dispoziţie”, a declarat Cristian Ghinea.

 

 

  

Construcţia Spitalului Regional de Urgenţă (SRU) la Iaşi continuă să stârnească controverse în privinţa amplasamentului. În timp ce un demnitar european spune că terenul propus este în litigiu, un ministru al guvernului român susţine că suprafaţa este inundabilă. În schimb, autorităţile locale spun că, la sfârşitul acestei săptămâni, specialişti ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), ai Ministerului Sănătăţii (MS) şi ai Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) vor veni la Iaşi pentru „a aprofunda documentaţiile şi pentru a inspecta propunerile de amplasamente aflate în discuţie”. Primăria a analizat cinci terenuri: zona ERA Shopping Park, lângă Antibiotice, Moara de Vânt, curtea interioară a Spitalului „Sf. Spiridon” şi pe Trei Fântâni. Primul amplasament menţionat a fost şi cel recomandat de municipalitate.  

Corina Creţu: „Litigiul blochează proiectul” 

Comisarul european pentru dezvoltare regională, Corina Creţu, a explicat ieri, în cadrul unui eveniment care a avut loc la Palatul Parlamentului, motivul din cauza căruia ar stagna proiectul. „Există un litigiu în ceea ce priveşte Iaşul, nu înţeleg de ce a fost alocat un spaţiu care se află în litigiu între două comune care blochează construirea acestui spital regional”, a declarat Creţu. Ea a făcut referire, cel mai probabil, la terenul de 12 ha de lângă ERA Shopping Park, suprafaţă recomandată de Primărie pentru construirea unităţii spitaliceşti.

Advertisements
Advertisements

Terenul în cauză este revendicat de autoritatea locală din Miroslava, în condiţiile în care în prezent se află în proprietatea Primăriei din Valea Lupului. În context, Primăria din Valea Lupului şi-a dat acordul de principiu pentru construirea spitalului lângă ERA. Contactat telefonic, primarul din Miroslava, Dan Niţă, a susţinut că a fost înaintată o acţiune în instanţă în care sunt solicitate 900 ha care ar fi aparţinut în trecut localităţii pe care o conduce. „Este vorba despre restabilirea graniţelor administrative, aşa cum au fost ele. Această suprafaţă de 900 ha conţine şi cele 12 ha”, a spus Niţă. El a precizat că procesul a fost deschis la Judecătoria Iaşi. 

Continuarea pe www.ziaruldeiasi.ro

 

Related posts

Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR: Masa de Paște este mai scumpă în medie cu aproape un sfert față de anul trecut / Cele mai mari scumpiri, la zahăr – 61%, unt – 38% și ouă – 34%

Redacția

GFR, compania patronată de Gruia Stoica, la un pas de a intra pe piața din Grecia

Redacția

ANRE: Unii furnizori de energie “şi-au crescut artificial preţurile”

Redacția
Încarcă...