RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Profesorul Mircea Nedea: „Scoatem analfabeţi funcţional, iar asta este o realitate“

Profesorul de biologie critică sistemul actual, în care, la admiterea la liceu, se ţine cont de mediile din gimnaziu. „Vine bunica, plânge, ţi se rupe inima. (..) Am primit un mesaj de la părinţi că fata lor este între morţi, că au fost decese în familie, iar eu să-i dau mai mult la Biologie“, spune prof. Nedea.

 

  

De opt ani, soţii Nedea pregătesc elevi care îşi doresc să susţină examenul de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie, elevi cu rezultate bune la învăţătură, dar care nu şi-ar permite să plătească ore de meditaţii în particular. Acum vin la orele soţilor Nedea, săptămânal, 12 elevi. Au fost înscrişi anul acesta 24 de elevi, însă în urma testărilor săptămânale, doar jumătate dintre aceştia şi-au însuşit cunoştinţele necesare. Soţii Nedea, profesori de biologie care şi-ar fi dorit să ajungă medici în tinereţe, dar nu au avut resursele financiare, au hotărât acum opt ani să înfiinţeze proiectul SAP-ed, adică „Studii Aprofundate pentru elevii defavorizaţi“. De atunci au avut an de an rezultate foarte bune, majoritatea elevilor pregătiţi de către cei doi soţi intrând la Universitatea de Medicină şi Farmacie.

Mircea Nedea, profesor cu zeci de ani de experienţă la catedră, este acum în pragul pensiei. Priveşte însă cu tristeţe la sistemul de învăţământ actual şi se arată neputincios în a schimba ceva, povestind că şi atunci când a făcut parte din comisiile Ministerului Educaţiei, lucrurile nu erau decise de specialiştii consultaţi, iar oameni din umbră erau cei care hotărau ce şi cât de mult poate fi schimbat ceva.

– Cum vi se par reformele din învăţământ de acum?

– Eu am aproape 40 de ani, iar ce vor să facă oamenii eu nu pot să înţeleg. Nu pot să pricep încotro vor să meargă. Nu avem repere morale, nu avem finalitatea sistemului de învăţământ. Nu au o finalitate. Unde te duci după ce ai terminat? Nu avem nimic. Cei de vârsta mea, şi mai sunt încă, iar cei care sunt noi probabil se iau după noi. Actualul sistem de învăţământ încă se ia după ceea ce am prins eu ca elev în anii ’70 de la profesorii care au fost şcoliţi în perioada interbelică. Învăţământul din perioada interbelică era unul foarte serios şi logic, se pleca de la simplu la complex, profesorul îl ajuta pe elev dacă era cazul. Erau nişte paşi logici pe care îi aplicăm în sistem. Iar acum, cei tineri, se iau după noi, dar nu există cursuri serioase. Există aceste formări şi am fost şi eu, dar nu poţi să înţelegi ce vor aceşti oameni să realizeze. Au fost acele cursuri plătite de Soros, de Comunitatea Europeană, dar nu au o structură logică. Îmi amintesc de un curs, iar abia după o săptămână de ore mi-am dat seama că unitatea de învăţare era capitolul. Eu nu ştiam ce fac acolo, iar eu cred că nu sunt greu de cap. Nu spunea nimeni concret ce facem acolo, nu făcea nimeni o traducere a terminologiei. Abia într-un final mi-am dat seama că se vorbea despre planificarea capitolului.

Articol integral pe www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Mesaj de condoleanțe pentru familia Rățoi, din partea lui Bogdan Alexa

Redacția

Semnificaţii istorice pentru ziua de 21 noiembrie

Redacția

Un caz strigător la cer, într-un sat de lângă Iaşi: Bebeluş ucis de cristelniţă, la botez?

Redacția
Încarcă...