NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Primarul Pintilie pleacă mâine la București pentru a rezolva problema racordării la rețeaua de gaze naturale a cetățenilor din cartierul Gâștești

Pășcănenii care locuiesc pe străzile unde s-au făcut extinderi de gaze, de către Primăria Municipiului Pașcani, așteaptă de luni de zile ca furnizorul să încheie contracte și să înceapă să presteze serviciul. Deocamdată însă situația nu este una roz, din cauza legislației în vigoare, care prevede ca operatorii sistemelor de distribuție sunt obligați să suporte costul lucrărilor de extindere și a branșamentelor la consumatorii finali.

Doar că acești operatori au libertatea să analizeze dacă aceste extinderi sunt justificate economic și le pot face doar dacă au și banii necesari pentru investiții. Astfel, chiar dacă unele primării au banii necesari pentru aceste extinderi, nu pot angaja investiția, pentru că nu le permite legea, iar  varianta cu decontarea ulterioară a cheltuielilor de către operatori nu este legală și nici funcțională.

Într-o astfel de situație se află și municipiul Pașcani, care după ce a investit în toamna anului trecut într-un proiect de extindere a rețelelor de gaze naturale, fără ca operatorul Delgaz Grid să semneze contractul de racordare la sistemul de distribuție, întâmpină dificultăți în recepția și punerea în funcțiune a investiției. Motivul este blocajul produs de modificările legislative și atitudinea operatorului rețelelor de gaze.

Pentru a debloca această situație, primarul Marius Pintilie va pleca mâine la București pentru a se întâlni cu președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei. Această întâlnire vine după ce la începutul acestei luni, deputatul Sorin Năcuță a fost și el la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei împreună cu Lucian Rusu, fost secretar de stat pe domeniul energetic, unde a stabilit că în viitorul apropiat să aibă loc o întâlnire comună între reprezentanții Primăriei Municipiului Pașcani, ai ANRE și ai Delgaz Grid.

  

„Studiind subiectul am aflat că sunt foarte multe localități în aceeași situație, unele care au investit și nu pot recepționa lucrările, altele care doresc să investească dar nu au cadrul legal și nu găsesc înțelegere din partea operatorului rețelelor, pentru ași asuma aceste extinderi într-un termen rezonabil.În dorința de a rezolva problema cu recepționarea și punerea în funcțiune a extinderii rețelelor de gaze din Municipiul Pașcani,  am fost astăzi la ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei), împreună cu Lucian Petrica Rusu, prim-vicepreședintele PNL Iași, responsabilul cu domeniul energetic, unde am purtat discuții cu președintele instituției, dl. Dumitru Chiriță.Am prezentat situația reală a proiectului de investiție, i-am înaintat o adresă oficială din partea Primăriei Pașcani și am căutat împreună o rezolvare urgentă. Adresa a fost transmisă și d-lui director al DELGAZ GRID și s-a stabilit o întâlnire comună, pentru acest subiect.Ca parlamentar am discutat aceste probleme și cu Ministrul Energiei, dl. Virgil Popescu și a fost de acord că Legea energiei electrice și a gazelor naturale  trebuie urgent modificată și completată, pentru a elimina aceste blocaje”, a declarat în 7 iulie deputatul Sorin Năcuță.

Advertisements

Related posts

UPDATE: Defecțiunea la conducta de aducțiune a fost remediată. Vezi când se dă drumul la furnizarea apei potabile în municipiu!

Răzvan Grecu

Proiect de hotărâre: Un consilier local propune angajarea unui jurist pentru a ajuta legislativul pășcănean să știe ce votează

Oana Cordoneanu

Surse din Primărie: ApaVital nu răspunde la comunicările pe tema redevenței

Răzvan Grecu
Încarcă...