RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Orban: Guvernul își asumă răspunderea pe alegerile locale în două tururi

Executivul a luat decizia, în ședința de joi, de a-și asuma răspunderea în fața Parlamentului pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi. Anunțul a ofst făcut de premierul Ludovic Orban.

„În urmă cu peste doi ani de zile am inițiat un proiect de lege pentru a transpune dorința oamenilor de îmbunătățire a modului de alegere a primarilor și de conferire a unei legitimități acestor primari, prin impunerea obligației ca primarii să fie aleși cu 50%+1 dintre cetîțenii care își exprimă votul. Proiectul a fost parcat neregulamentar printr-o decizie a BPR la o comisie de cod electoral pentru a împiedica adoptarea proiectului de lege. (…) Ca atare stimați colegi, am luat decizia de a ne angaja răspunderea în fața Parlamentului pe proiectul de lege de alegerea priamrilor în două tururi”, a spus Ludovic Orban, la începutul ședinței de Guvern.

Premierul a adăugat că mulți primari nu au nicio performanță în administrarea localităților, însă și-au rezervat această poziție datorită sistemului de vot și alegerea într-un singur tur de scrutin.

„De la instalarea Guvenrului nostru am spus clar că facem ceea ce este necesar, corect, democratic și ceea ce își doresc oamenii. Sigur că mulți primari probabil își doresc alegeri într-un tur pentru că le este mult mai ușor să își rezerve poziția de primar. Dacă facem o analiză vedem că sunt mulți primari din cauza acestui sistem, fără să aibă nicio performanță în administrarea localităților lor, fără să aibă un plan de dezvoltare a comunităților locale pe care le au în grijă ca și primari”, a completat Orban.

  

Șeful Executivului a precizat că proiectul nu putea fi adoptat prin dezbatere parlamentară din cauza PSD-ului.

„Din punctul nostru de vedere pentru a îmbunătăți performanța administrațiilor locale este vital ca primarii să fie aleși de 50%+1 din voturi. Ca atare, e vremea să facem ce vor oamenii și ca atare am luat decizia de a ne angaja răspunderea. Am luat această decizie în momentul în care a devenit evident faptul că nu mai există nicio șansă ca prin dezbatere Parlamentară și prin vot în Camera Deputaților să îmbunătățim sistemul de vot”, a conchis Orban.

sursa www.rfi.ro

Related posts

USR vrea organizarea referendumului „Fără penali în funcţii publice” odată cu alegerile parlamentare

Redacția

A început nebunia în Europa: 11 țări au suspendat Tratatul Schengen!

Redacția

Schimbare de cutumă în Consiliul Local Pașcani! Un consilier din opoziție propus și votat de majoritatea PNL – Pro România!

Răzvan Grecu
Încarcă...