NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Primarii, obligaţi să facă recensământul morţilor

Ordonanţa poate fi declarată neconstituţională în condiţiile în care modifică o lege electorală într-un an în care au loc alegeri.

Cu trei luni de zile înainte de alegerile europarlamentare, guvernul condus de Victor Ponta a modificat prin Ordonanţă de Urgenţă legea alegerilor. Potrivit textului OUG, primarii sunt responsabili pentru operarea modificărilor în Registrul alegătorilor în aşa fel încât morţii, cei cărora instanţa le-a interzis temporar dreptul de vot sau cei care şi-au pierdut cetăţenia română să nu se mai regăsească pe liste în ziua scrutinului.
 
În plus, potrivit proiectului aprobat ieri de Guvern, delimitarea secţiilor de votare din ţară şi stabilirea sediilor acestora se actualizează anual până cel mai târziu la data de 1 martie, de către primari, prin dispoziţie, fără ca acestea să poată depăşi limitele teritoriale ale colegiilor uninominale pentru alegerea Camerei Deputaţilor.
Ambele decizii avantajează PSD, partid care are cei mai mulţi primari.
 
Legea poate fi atacată la CCR
 
Există însă posibilitatea ca, în cazul în care OUG e atacată la Curtea  Constituţională, aceas­ta  să fie declarată neconstituţională, în con­diţiile în care modifică o lege electorală într-un an în care au loc alegeri. Merită precizat, în context, că, în 2012, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională o lege a votului uninominal, argumentând că „încalcă principiul securităţii juridice, consacrat implicit de art. 1 alin. (5) din Constituţie, întrucât modifică legislaţia electorală în anul în care au loc alegeri, având consecinţe negative asupra bunei desfăşurari a procesului electoral şi a exercitării dreptului la vot”.
 
Anul trecut, în luna martie, în varianta iniţială a ordonanţei se stipula că, pentru a intra pe listele electorale, românii din Diaspora trebuie să facă o cerere în acest sens, la consulate sau ambasade, cu 30 de zile înainte de scrutin. Această variantă nu s-a mai regăsit însă în varianta finală a proiectului de OUG.
 
Sursa:EVZ.RO
 
Citește și {loadposition articlescategoryload} – Shortcut
Advertisements

Related posts

Un bărbat s-a înecat în râul Siret

Redacția

Venituri mai mari pentru cei care se pensionează acum: „Cine a depus dosarul să şi-l retragă“

Redacția

Lucrări de igienizare a rezervorului de apă Miroslovești! Alimentarea va fi sistată!

Ema Roman

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site