RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceriIași

Primăria și Stațiunea de Cercetări din Copou, chemate la bară pentru că blochează un proiect imobiliar de milioane de euro. Aviz absurd: acord pentru traversarea unui drum public

Două dosare înregistrate zile trecute pe rolul instanțelor de judecată descriu situația absurdă în care se află firma LCA Imobiliare Construct SRL din cauza unui blocaj birocratic. Prejudiciile materiale suferite de către firma dezvoltatoare cresc de la o zi la alta. Primăria Iași refuză să elibereze autorizațiile de construire pentru complexul rezidențial Mon Jardin invocând lipsa unui aviz de trecere pe care ar trebui să-l elibereze Stațiunea de Cercetări Viniviticole din Copou. Acesta aviz a apărut „peste noapte”, nefiind prevăzut în certificatul de urbanism eliberat anterior, document care cuprinde lista tuturor acordurilor și avizelor ce trebuiesc obținute pentru obținerea autorizației de construire. Pe de alt parte, Stațiunea de Cercetare Viniviticolă refuză să elibereze avizul de trecere, invocând situații nereale, cum ar fi existența în zonă a a unor exploatații agricole.

După luni de zile în care investitorul a epuizat toate demersurile administrative, acesta a hotărât să acționeze în instanță atât Primăria Iași cât și Stațiunea de Cercetare pentru a obține autorizațiile de construire.

Primăria Iași acționează discriminatoriu. Pe aceeași stradă au fost eliberate ezeci de autorizații

Prin prima acțiune, societatea comercială solicită magistraților să oblige municipalitatea ieșeană la emiterea a două autorizații de construire pentru care au fost depuse cereri în lunile iunie și august anul trecut. Cele două autorizații privesc edificarea blocurilor de pe strada Antonin Ciolan, zona Aleea Sadoveanu, pentru care a fost aprobat în octombrie 2019 un Plan Urbanistic Zonal.

  

Cel de al doilea proces deschis împotriva Stațiunii de Cercetare privește obligarea instituției să elibereze un acord pentru constituirea dreptului de servitute, adică pentru folosirea străzii Antonin Ciolan, arteră rutieră care deservește o mare parte a cartierului și zeci de locuințe care au fost ridicate în ultimii ani.

„Am efectuat absolut toate demersurile în ceea ce privește întocmirea documentației și obținerea avizelor impuse în certificatul de urbanism, depunând o nouă cerere de emitere a autorizației de construire complinind toate solicitările administrației în ceea ce privește documentația și avizele necesare”, se arată în acțiunea îndreptată împotriva Primăriei Iași.

Societatea mai arată în același document că ulterior a răspuns la toate solicitările municipalității ieșene prin care aceasta solicita documente suplimentare. În schimb, pe de cealaltă parte, de fiecare dată, Primăria Iași a răspuns cu întârzieri de câteva luni la fiecare cerere venită din partea dezvoltatorului.

„La data de 17.03.2022, s-a depus o cerere de eliberare aviz arhitect șef, emis favorabil pe data de 15.06.2022 cu o întârziere de 3 luni”, exemplifică dezvoltatorul.

În luna octombrie a anului trecut, după ce autorizația de construire fusese întocmită și intrase în circuitul semnăturilor finale, Primăria Iași a revenit cu o nouă cerință adresată dezvoltatorului, care nu era însă impusă prin certificatul de urbanism emis anterior: „a se solicita beneficiarului acord de trecere peste drumul de exploatare, str. Antonin Ciolan nr. 10 aflat în administrarea Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Iași, drum care face legătură pe lățimea sa cu drumul public, respectiv strada George Călinescu”.

continuare pe 7iași.ro

Related posts

Ea este șoferița care a provocat accidentul soldat cu decesul mamei sale şi a mai multor persoane

Redacția

Cel mai modern Compartiment de Neuropsihiatrie Infantilă din Regiunea de Nord-Est, inaugurat la Iaşi

Redacția

Platformă creată de câțiva ieșeni pentru a veni în ajutorul ucrainenilor refugiați: Cei fugiți din calea războiului își pot găsi un loc de muncă în Iași!

Redacția
Încarcă...