NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Antibiotice, singura fabrică ridicată de comuniști, rămasă de stat și care acum e pe profit

Se știe că statul este cel mai prost administrator posibil pentru o afacere. E și normal să fie așa. Prin definiție, rolul statului nu este de a cumpăra păpușoi pentru a face din el floricele pe care să le vândă, ci acela de a rezolva problemele societății care nu sunt interesante pentru un întreprinzător privat, al cărui interes este profitul. Cum statul nu este preocupat de profit, ci de cheltuirea impozitului pe profitul altora, n-are nicio preocupare reală ca activitățile economice pe care le coordonează să fie profitabile. Criteriile de performanță pe care trebuie chipurile să le îndeplinească directorul, le-ar bifa și un copil de-a patra. De asta auzim una, două, că Tarom are pierderi de sute de milioane de euro, că Hidroelectrica intră iar în insolvență, că la Compania Lignitului nu sunt nici bani de lefuri, că… Dar se poate și altfel. Există situații în care dimpotrivă, privatizarea ar fi fost o idee proastă. Despre un astfel de caz vom vorbi și noi azi. Am vorbi noi despre mai multe, dar e cam singurul pe care îl știm din Iași.

Oraș de frontieră
Acum vreo 70 de ani, lagărul comunist pedala din greu pentru a recupera decalajul față de Vest. Chiar în patria comunismului, adică în URSS, industria era slab dezvoltată, iar câtă era, fusese făcută țăndări în război. Iar tancurile și tunurile nu-i încălzesc pe muritorii de rând. În contextul industrializării în folosul oamenilor, s-a pus problema construirii unei fabrici de antibiotice undeva în Europa de Est. Sorții au picat pe România populară, iar ca sovieticii să nu se gândească la rele, s-a ales un oraș de frontieră, Iașul, care avea și avantajul că se afla aproximativ în centrul geografic al lagărului socialist.

Fabrica nr. 2
Primul antibiotic, penicilina, fusese inventat încă din 1928, dar nu se fabrica nicăieri în est, ceea ce reprezenta un dezavantaj major. Până la penicilină, o treime dintre răniții dintr-o bătălie mureau din cauza infecțiilor. Lucrurile s-au schimbat acum 65 de ani, când a fost deschisă Fabrica Chimică nr. 2 din Iași, profilată pe antibiotice. Fabrica nr. 1 era viitorul Combinat de Fibre Sintetice. Începutul n-a fost grozav. Prima șarjă de penicilină a însemnat 375 de ore de muncă și 400 de grame de substanță activă. Un gram pe ora de muncă a tuturor muncitorilor dintr-o fabrică întreagă. Ca să vă faceți o idee, un comprimat de penicilină conține un milion de unități internaționale, adică 0,3 grame. Producția pe două săptămâni de lucru non-stop a fost de 130 de cutii a 10 pilule.

Marfă în 30 de țări
Evoluția a fost însă deosebit de rapidă. Fabrica a beneficiat de vârful de gamă al tehnologiei existente în domeniu în blocul comunist. E drept, asta nu însemna mare lucru, pentru că medicina era un fel de paria în comparație cu metalurgia sau textilele. Totuși, după 20 de ani, fabrica ajunsese să producă zeci de antibiotice diferite, iar producția crescuse de peste 5.400 de ori, la 1,4 tone de substanță activă pe șarjă. În anii ’70, jumătate din producție mergea către fabricile de medicamente din Cluj-Napoca și București, ca materie primă, iar cealaltă jumătate la export. Se exporta aproape exclusiv în țările socialiste sau în țările lumii a treia, pentru că tehnologia deja se învechise, iar pe piața capitalistă fabrica ieșeană nu mai era competitivă. Totuși, în 1989 se producea cam de 150 milioane de dolari anual, se vindea marfă în 30 de țări, iar fabrica avea 3.400 de angajați.

  

continuare pe www.ieseanul.com

Advertisements

Related posts

După 13 ani în Madrid, doi ieșeni s-au întors acasă și au adus cu ei secretele bucătăriei spaniole

Redacția

Sute de persoane din județul Iași beneficiază de ajutor pentru încălzirea locuinței

Redacția

Simone Tempestini a câştigat Raliul Iaşului 2015 şi totodată titlul naţional la raliuri (VIDEO)

Răzvan Grecu
Încarcă...