RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Primăria continuă să nu achite plata pentru gardienii ce păzesc școlile. La „Sadoveanu” și „Unirea” buni de plată sunt părinții!

Primarul Dumitru Pantazi a eșuat în a-și respecta promisiunea pe care a făcut-o în urmă cu aproape un an de zile cu privire la suportarea de la bugetul local a cheltuielilor ocazionate de serviciul de pază al instituțiilor de învățământ.

 

  

La acea vreme, consilierii PNL au depus un proiect de hotărâre prin care toate costurile privind paza școlilor să fie suportate de la bugetul local. Inițiativa liberalilor, care a fost susținută și de reprezentanții Consiliului școlar al elevilor, a fost respinsă de majoritatea pesedistă cu argumentul că primarul Dumitru Pantazi va asigura din finanțarea complementară a actului de învățământ suficiente resurse pentru ca școlile să achite paza fără să mai apeleze la contribuția părinților.

În realitate, însă lucrurile nu stau chiar așa. NewsPascani.com a contactat conducerile mai multor școli din Pașcani și a constat că doar în unele cazuri Primăria a achitat aceste servicii, de cele mai multe ori greul căzând pe umerii părinților.

De exemplu la „Sadoveanu” este nevoie de doi gardieni, iar plata acestora se face după cum urmează: un gardian din banii primiți de la Primărie și altul plătit de părinți.

La „Unirea” plata gardienilor se face integral de către părinți, în aceste zile comitetul acestora urmând să aleagă cea mai convenabilă ofertă depusă.

Nici la „Miron Costin” plata gardienilor nu se face din banii primiți de la Primărie. Cu economii făcute chibzuit, conducerea unității de învățământ asigura plata pazei din finanțarea per elev de la bugetul de stat.

Același lucru se întâmplă și la „Nicolae Iorga”, unde finanțarea per elev de la bugetul de stat este soluția pentru paza necesară în intervalul orar de la 9 la 19.

Pe de lată parte, cei de la „Mihai Busuioc” au reușit să achite plata gardienilor din cofinanțarea complementară asigurată de Primarie.

Practic la un an de la discuțiile ca paza școlilor să fie asigurată de către proprietarul clădirilor, adică de Primărie, greul cade tot pe părinți, în timp ce din bugetul local se cheltuie anual miliarde de lei vechi pe studii de fezabilitate ce nu folosesc la nimic.

Related posts

Datele examenelor rămân neschimbate. Elevii din clasele a VIII-a și a XII-a învață online în aprilie

Redacția

Ministerul Muncii a prezentat condițiile în care părinții pot obține zile libere plătite

Redacția

Pașcani: 16 firme din județele Iași și Neamț participă astăzi la Târgul firmelor de exercițiu (Foto)

Redacția
Încarcă...