Energia electrică este tranzacționată pe bursa românească (Piața Zilei Următoare) la un preț dublu față de piețele vestice. Prețul pe piața spot din România a crescut foarte mult, chiar dacă nu mai sunt temperaturi caniculare, în condițiile în care un reactor nuclear de la Cernavodă este oprit. Este o situație similară celei din luna iulie, când prețurile au explodat, după ce Unitatea 1 a fost oprită exact când temperaturile au început să revină la normal.
Energia care va fi livrată miercuri, 28 august, a fost tranzacționată pe Piața Zilei Următoare cu un preț mediu de 190 euro / MWh. În condițiile piața românească este direct conectată cu țările din jur, prețuri mari sunt și în Bulgaria (190 euro / MWh) și Ungaria (183 euro / MWh).
Pentru comparație, în țările vestice, energia este tranzacționată pe piețele spot la prețuri de două ori mai mici: Franța (89 euro / MWh), Germania (96 euro / MWh), Spania (108 euro / MWh).
Cum cresc prețurile după oprirea reactorului de la Cernavodă
În urmă cu două zile, energia din România era vândută cu un preț mediu de 163 euro / MWh. Și acesta era un nivel ridicat față de vestul Europei,
» Citește continuarea pe pagina autorului