RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Pregătiri pentru reîntoarcerea scenariului roşu la Iaşi. Cum se va face şcoală?

Municipiul Iaşi se află în situaţia în care, în zilele următoare, este de aşteptat că va depăşi rata de incidenţă de 3 la mia de locuitori, iar oraşul ar intra în scenariul roşu. Inclusiv Instituţia Prefectului a trimis o avertizare în acest sens în cursul zilei de ieri, menţionând că „în Iaşi este iminentă depăşirea incidenţei de 3 cazuri/ 1.000 de locuitori”. Acest lucru va duce la o serie de modificări în ceea ce priveşte funcţionarea şcolilor. Cu toate acestea, preşcolarii şi elevii din învăţământul primar vor continua să meargă la şcoală ca până acum, urmând ca elevii din ani terminali să vină la şcoală pe grupe care nu depăşesc jumătate de clasă.

Municipiul Iaşi se apropie vertiginos de scenariul roşu în ceea ce priveşte incidenţa de îmbolnăviri la mia de locuitori. Cu toate acestea, dacă acest lucru se va întâmpla chiar de mâine, şcolile din oraş vor continua până la finalul aceste săptămâni să aibă acelaşi program ca până acum. Practic, scenariile privind funcţionarea şcolilor se stabilesc în fiecare zi de vineri pentru următoarea săptămână, în funcţie de incidenţa din ultimele 14 zile, conform completării aduse Ordinului de ministru nr. 3.235/93/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii  în cadrul unităţilor/ instituţiilor de învăţământ.

Conform acestui ordin, „scenariile de funcţionare al unităţilor/ instituţiilor de învăţământ  pe parcursul anului şcolar/universitar se va actualiza săptămânal, cu referinţă la fiecare zi de vineri, în funcţie de evoluţia epidemiologică (…), cu excepţia depăşirii pragului de 6 la mie, unde intrarea în carantină se aplică imediat”. Cu alte cuvinte, chiar dacă incidenţa de 3 la 1.000 locuitori va fi depăşită în zilele următoare, şcolile din municipiu vor intra în scenariul roşu abia de săptămâna viitoare.

Ce presupune scenariul roşu

  

Schimbările pe care le presupune intrarea în scenariul roşu pentru şcolile din municipiu nu sunt însă majore faţă de scenariul galben. Practic, conform ordinului citat anterior, preşcolarii şi elevii din învăţământul primar vor continua să meargă fizic la şcoală, fără instituirea altor măsuri. Aceştia vor trece la învăţarea exclusiv online doar în cazul în care incidenţa va depăşi 6 cazuri la mia de locuitori. În ceea ce-i priveşte pe elevii din ani terminali, adică pe cei din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a şi a celor din ani terminali din învăţământul profesional şi postliceal, se vor constitui grupe, urmând să participe la ore maximum jumătate de clasă. Practic, programul acestei categorii de elevi va arăta ca cel din sistemul hibrid, când jumătate de clasă învăţa „faţă în faţă”, iar cealaltă jumătate în sistem online. Celelalte clase de elevi vor participa la ore doar în sistem online, la fel ca în cazul scenariului galben.

Cum se vor constitui grupele pentru ani terminali

Conform Ordinului de ministru citat anterior, Consiliile de administraţie ale şcolilor propun inspectoratelor şcolare aplicarea scenariului de organizare pe baza criteriului epidemiologic, urmând ca aceste propuneri să fie analizate şi aprobate de către inspectorate şi de către direcţiile de sănătate publică. Decizia finală va fi luată de către Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă constituit la nivelul judeţului. Cu alte cuvinte, şcolile vor decide dacă grupele constituite la nivelul anilor terminali vor merge la şcoală timp o săptămână sau două, urmând ca după această perioadă ceilalţi colegi care au rămas acasă să fie prezenţi la cursurile faţă în faţă. De menţionat este faptul că, conform instrucţiunilor transmise către inspectoratele şcolare de către Ministerul Educaţiei, şcolile trebuie să se asigure că toate grupele de elevi din ani terminali care au rămas acasă au posibilitatea să participe la orele online.

ziaruldeiasi.ro

Related posts

Inedit la Iaşi: service-ul în care îţi poţi repara singur maşina. Ora costă doar 60 lei. Afacerea unică a doi tineri

Iulia Huțanu

Unu din zece români infectaţi cu HIV este din județul Iași!

Redacția

Consiliul Județean sprijină activitatea SMURD

Marius Parteni
Încarcă...