NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Detalii din cazul care zguduie lumea medicală: percheziții la maternitate după acuze de malpraxis

O mamă căreia i-a murit fătul nenăscut în spital a băgat ieri “în corzi” Maternitatea “Cuza Vodă”. Poliţiştii şi procurorii au descins ieri-dimineaţă la maternitate şi au făcut mai multe percheziţii în cabinetele unor medici şi asistenţi. Este pentru prima oară în Iaşi când autorităţile de forţă intră într-un spital la reclamaţia unui pacient. Şefii maternităţii s-au arătat deranjaţi de percheziţii.

“În cursul zilei de astăzi, un desant de procurori au venit la Maternitate pentru a verifica evidenţele scrise, calculatoarele, inclusiv calculatorul meu personal, legat de cazul Leahu Manuela. La 36 de săptămâni de sarcină, s-a constatat decesul intrauterin al fătului. Moartea intrauterină a fătului este citată şi de maternităţile de la Paris, şi în cele de la Fălticeni”, a spus ieri, pe un ton revoltat, prof.univ.dr. Mircea Onofriescu. Ce spun însă acuzatorii, şi ce probleme ridică acest caz?

Ieşeanca Manuela Leahu, în vârstă de 35 de ani, de profesie asistent medical la Spitalul “Sf. Spiridon”, spune că s-a chinuit timp de şapte ani să mai facă un copil, al treilea. Ea spune că problemele au apărut după 36 de săptămâni de sarcină, adică undeva pe la sfârşitul anului trecut. “La 36 de săptămâni m-am prezentat la cabinetul doamnei doctor Holicov (n.r.- Monica Holicov) pentru controlul lunar, iar acolo, doamna doctor a depistat poziţia cordonului, care era pe canalul de naştere înaintea fătului. Fătul punea presiune cu umărul pe cordon, doamna doctor s-a speriat, a sunat la maternitate un coleg de-al dumneaei. Domnul doctor de atunci a spus că nu mă poate interna, pentru că nu am testul COVID. Am căzut de acord cu doamna doctor să facem testul COVID. Mi-a dat bilet de trimitere la Praxis. Am fost, am achitat, am făcut şi testul. A doua zi trebuia să mă prezint pentru internare şi pentru naştere, dacă era cazul, că dumneaei era de gardă. Ne-am prezentat la maternitate cu bagajul făcut, totul pentru naştere şi pentru internare, aveam bilet şi de la medicul de familie, de internare, inclusiv de la doamna doctor, tot dosarul. Mă consultă doamna doctor şi zice că poate ia fetiţa cordonul cu mânuţa şi eliberează canalul de naştere şi o să nasc natural, eu insistând să nasc prin cezariană. Am zis: cum să nasc natural când poziţia cordonului e procubitus. Dumneaei s-a ridicat şi a plecat… Pur şi simplu a plecat. Nu a mai zis nimic. M-a lăsat în triaj, acolo, singurică. Am mers la doamnele de la triaj, care au început să facă internarea mea, şi le-am zis să oprească internarea. Mi-a adus cartea de identitate. Domnişoara care era acolo şi făcea internarea mea m-a întrebat de ce nu m-a mai internat doamna doctor. Eu i-am zis: sunaţi-o dumneavoastră, că mie nu mi-a zis de ce. Am vorbit prin mesaje şi, la 38 de săptămâni, trebuia să mă văd iar cu dumneaei”, a povestit femeia.

“Dar cine mă operează? Cine?”

  

Manuela Leahu a mai povestit că ea a insistat să nască prin cezariană, însă medicii au fost în dezacord. “Între timp, duminică dimineaţă, elimin dopul gelatinos, am avut contracţii, trimit mesaj doamnei doctor, inclusiv poză cu dopul, ca să mă creadă. O sun, nu răspunde la telefon. O sun pe doamna asistentă, care este asistentă la cabinetul dumneaei particular, şi dumneaei mi-a răspuns şi mi-a spus să merg la maternitate, că o să nasc… acolo sunt medici de gardă şi o să mă interneze cineva. Am mers la maternitate duminică şi era de gardă doamana doctor Târnovanu. M-a văzut o domnişoară rezident, a văzut că este o problemă, a chemat-o pe doamna doctor Târnovanu, mi-a făcut ecografie, a văzut poziţia transversală a fetei şi cordonul în poziţia de procubitus şi-mi zice că-mi trebuie cezariană. Dar cine mă operează? Cine? Portarul sau eu singură în bucătărie? Dumneaei era de gardă, dar nu a vrut, nu şi-a dat acordul pentru internare şi pentru operaţie. Domnişoara rezident a zis că ea nu mă trimite acasă, pentru că se teme pentru bebeluş. Atunci, doamna doctor Târnovanu a zis că au venit mămici de la Paşcani cu cordonul ieşit afară şi nu a murit fătul. Doar nu o să moară la mine, care sunt la 10 minute de spital… Na, chiar a murit. Pe hol o întreb pe domnişoara rezident de ce nu mă internează doamna doctor. A zis că poate este fătul prematur. Dar ce mai rezolvi în trei zile? Hai că îl scoatem pe semnătura mea şi nu mai stăm la discuţii. Doamna doctor, bineînţeles că nu şi-a dat acordul. Am plecat acasă. Doamnele de la triaj au zis că poate data viitoare e cu noroc. Mi-a zis să revin peste o săptămână”, spune Manuela Leahu.

continuare pe ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Primele declarații ale pasagerilor din avionul care a întâmpinat probleme la aterizare: “Am crezut că e un exercițiu”

Redacția

Exemplar superb de cerb filmat într-o pădure din Iași (Video)

Redacția

26 focare active de pestă porcină africană la nivelul județului Iași

Redacția
Încarcă...